Komosa ryżowa z warzywami

Komosa ryżowa z warzywami

Komosa ryżowa to odżywczy, bezglutenowy produkt z kategorii "superfoods". Wyróżnia się dzięki dużej zawartości białka, błonnika, niezbędnych minerałów i witamin. Inkowie nazywali ją "Królową zbóż". Z dużą ilością świeżych warzyw oraz przypraw komponuje się bardzo wyraziście. Warto dołączyć ją na stałe do swojego jadłospisu i cieszyć się jej smakiem. 

 

Składniki:
√ komosa ryżowa biała – 100 g [KUP TERAZ]

√ batat – 250 g 
√ dynia piżmowa - 200 g
√ awokado - 1 szt.

√ kukurydza - 1/2 puszki
√ cebula - 1 szt.
√ czosnek - 2 ząbki
√ słonecznik - 30 g [KUP TERAZ]

√ żurawina - 20 g [KUP TERAZ]
√ natka pietruszki - pęczek
√ oliwa z oliwek - 2 łyżki [KUP TERAZ]
√ sól - 1 łyżeczka [KUP TERAZ]
√ pieprz - 1/2 łyżeczki [KUP TERAZ]
√ curry - 1/2 łyżeczki [KUP TERAZ]

 

Czas przygotowania: 50 minut
Liczba porcji: 4
Dieta: wegańska, bezglutenowa

Liczymy kalorie dla komosy ryżowej z warzywami:
1 porcja komosy ryżowej z warzywami 245 g to 280 kcal

 

Sposób przygotowania:
1. Komosę ryżową opłucz pod bieżącą wodą, a następnie gotuj w 250 ml wody przez ok. 15 minut.
2. W tym czasie posiekaj cebulę i czosnek, podsmaż z odrobiną oliwy z oliwek.
3. Dodaj pokrojonego w kostkę batata oraz dynię i smaż ok. 5 minut.
4. Zalej warzywa szklanką wody i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. 
5. Dodaj kukurydzę, pokrojone w kostkę awokado, przyprawy oraz ugotowaną komosę ryżowa i całość gotuj jeszcze przez ok. 10 minut. 
5. Na koniec dodaj słonecznik, żurawinę oraz posiekaną natkę pietruszki. 
6. Podawaj na ciepło jako główne danie lub na zimno w formie sałatki. 

  

Smacznego od Biowskiego

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium