Dyniowa granola

Dyniowa granola

Zdrowe i pożywne śniadanie

Szybka, smaczna i chrupiąca granola z dodatkiem purée z dyni, to idealne śniadanie na ponure, jesienne poranki dla całej rodziny. Do przygotowanej wcześniej granoli wystarczy dodać mleko, jogurt czy ulubiony napój roślinny i pożywne śniadanie gotowe. Nasz przepis na granolę bez dodatku cukru, to alternatywa dla gotowych musli. Możemy ją wykorzystać także, jako składnik ciast lub deseru.

 

Składniki:
√ purée z dyni – 130 g  

√ płatki owsiane – 650 g [KUP TERAZ] 
√ orzechy włoskie – 100 g [KUP TERAZ]
√ orzechy nerkowca – 100 g [KUP TERAZ]
√ pestki dyni – 50 g [KUP TERAZ]
√ syrop klonowy – 100 g [KUP TERAZ]
√ imbir – 1 łyżeczka [KUP TERAZ]
√ cynamon – 2 łyżeczki [KUP TERAZ]
√ gałka muszkatołowa – ½ łyżeczki [KUP TERAZ]

 

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Liczba porcji: 10
Dieta: bezglutenowa

Liczymy kalorie dla dyniowej granoli:
1 porcja granoli 115 g to 413 kcal

 

Sposób przygotowania:
1. Orzechy włoskie oraz nerkowca posiekaj na mniejsze kawałki.
2. Wymieszaj orzechy z płatkami owsianymi i pestkami dyni.
3. Następnie dodaj do tego purée z dyni oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj.
4. Masę przełóż równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając tak, aby się nie przypaliła.
6. Ostudzoną granolę przesyp do suchego słoika.

  

Smacznego od Biowskiego!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium