Orzeszki ziemne
Orzeszki arachidowe są jedną z najbardziej popularnych orzechowych przekąsek wśród orzechowych łakomczuchów. Charakterystyczny smak i chrupkość to cechy wyróżniające fistaszki na tle innych orzechów. W naszej ofercie dostępne są naturalne orzechy arachidowe bez soli oraz orzeszki ziemne solone i smażone. Dla bardziej wymagających smakoszy oferta została wzbogacona o orzechy ziemne w karmelu, które cieszą się coraz większą popularnością. Cena orzechów arachidowych jest bardzo przystępna, dlatego warto spróbować każdego oferowanego wariantu i znaleźć swój ulubiony. Serdecznie zapraszamy!
Orzechy arachidowe czyli orzeszki ziemne
Mnogość nazw arachidów może spowodować delikatny zawrót głowy. Orzechy arachidowe znane są pod nazwą orzeszków ziemnych. Popularna jest również ich potoczna nazwa fistaszki. Niezależnie, z którą nazwą spotkacie się w naszym sklepie oznacza ona zawsze to samo: najsmaczniejsze orzeszki arachidowe do chrupania!
Właściwości odżywcze popularnych fistaszków
Fistaszki to roślinna energia w formie białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i minerałów. Arachidy wyróżniają się na tle innych orzechów wysoką zawartością łatwoprzyswajalnego białka. Są dość kaloryczne, ponieważ 100 gram fistaszków to około 600 kalorii, ale dzięki sporej ilości białka i błonnika szybko pozwalają zaspokoić głód i zapewnić uczucie sytości.
Pamiętajmy jednak, że fistaszki to orzechy, które silnie uczulają. Są alergenem, który na urzędowej liście alergenów ma osobną pozycję, niezależną od pozostałych orzechów.
Orzeszki ziemne solone czy arachidy bez soli?
Orzechy ziemne swój smak zawdzięczają sposobowi wzrostu. A mianowicie rosną w postaci nasion rośliny strączkowej zwanej orzachą podziemną. Pozyskiwane są w łupinach, obłuszczane, a następnie prażone w celu zachowania jakości i bezpieczeństwa żywności. W takiej formie zawierają tylko sól naturalnie występująca w arachidzie. Prażenie orzechów arachidowych pozwala na intensyfikację ich właściwości sensorycznych: smaku i aromatu. Działanie wysoką temperaturą zwiększa również kruchość orzechów arachidowych. Dodatkowym procesem wpływającym na ich smak jest dodatek soli, który czyni je wytrawną przekąską.