Orzechy włoskie i orzechy pekan
Orzechy włoskie, jak również podobne wyglądem pekany dostępne są w formie łuskanych połówek. Wszystkie orzechy, w tym włoskie i pecan dostarczają naszemu organizmowi mnóstwo cennych składników odżywczych, głównie kwasów tłuszczowych z grupy NNKT. W naszej ofercie zadbaliśmy o dostępność obu rodzajów orzechów, abyście mieli możliwość porównania smaków i zdecydowania, który z nich jest Waszym faworytem.
Orzechy włoskie czy orzechy pekan
Orzechy pekan wyglądem przypominają popularne w naszym kraju orzechy włoskie. Obie formy są jednakowo wartościowe ze względu na składniki odżywcze w nich zawarte. Różnią się natomiast smakiem i aromatem, dzięki czemu pekan i orzech włoski cieszą się szerokim zastosowaniem w cukiernictwie , piekarstwie i branży restauracyjnej. Pekany znalazły także swoje miejsce w domowych spiżarniach, choć orzech włoski nadal króluje w tradycyjnych polskich kuchniach.
Cena orzechów włoskich a orzechów pecan
Orzechy włoskie są z reguły tańsze od pekanów. Przyczyną różnicy cen tych produktów jest dostępność oraz sposób ich przetworzenia. W wielu sklepach można spotkać orzechy włoskie mielone, w łupinach, łuskane, czy siekane. W zależności od potrzeb Klient może wybrać najbardziej dopasowany asortyment. Z kolei najbardziej popularną formą orzechów pekan są połówki lub kawałki.
Jak przechowywać orzechy włoskie i pekany
Orzechy włoskie oraz pekany są wartościową przekąską z uwagi na największą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) spośród wszystkich orzechów. Kaloryczność pekanów jest nieco wyższa od orzechów włoskich (690 kcal) i wynosi ok. 720 kcal. Ze względu na tłuszcze roślinne zawarte w orzechach warto zadbać o ich odpowiednie przechowywanie, aby uniknąć niepożądanym reakcjom jełczenia produktu.
Najłatwiejszy sposób przechowywania orzechowy włoskich niełuskane to bawełniany worek lub inna forma materiałowej torby. Sama łupina tworzy barierę chroniąca przez starzeniem się orzecha. Wybierając orzechy włoskie łuskane, czy też pekan bez łupiny zwaracajmy uwagę na formę i jakość opakowania. Szczelne zamknięcia w postaci zaciśniętej struny pozwolą na zachowanie świeżości i smaku przez długi czas.