Orzechy laskowe
Naturalne orzechy laskowe łuskane dostępne w naszym sklepie stanowią doskonałe naturalne źródło witaminy E, która jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Te małe orzeszki laskowe pozbawione łupiny to skoncentrowane źródło składników odżywczych szczególnie doceniane przez wegan i wegetarian. Cena nieprażonych laskowych orzechów w naszym sklepie jest bardzo atrakcyjna ze względu na gramatury dostępne w wariantach 900 g lub 500 g. Zasmakuj tych owoców leszczynowych już dziś, a z pewnością wrócisz do nas po kolejne świeże dostawy orzeszków laskowych.
Orzechy laskowe- cena
Na cenę orzechów laskowych wpływa wiele czynników, ale główne to ich dostępność oraz kraj pochodzenia. Jak większość orzechów owoce leszczyny są żywnością sezonową zależną od klimatu, urodzaju i wielkości zbiorów w danym roku. Gruzja, Włochy, Azerbejdżan, Turcja to wiodące kraje zajmujące się uprawą sadów leszczynowych , z których pozyskiwane są orzeszki laskowe w łupinach, poddawane kolejnym procesom obróbki. Również nasze rodzime polskie uprawy drzew leszczynowych zyskują na znaczeniu, a jakość orzechów laskowych nie odbiega od tych południowych, importowanych. Na cenę laskowych orzechów wpływa również charakter ich uprawy, a mianowicie czy pochodzą z gospodarstw ekologicznych. Należy się liczyć z tym , iż certyfikowane orzechy laskowe są droższe od tych standardowych nie opatrzonych symbolem ekologicznym.
Orzechy laskowe prażone czy naturalne?
Naturalne orzeszki laskowe ze skórką są delikatnie słodkie i chrupiące. W zależności od dalszego procesu ich przetworzenia mogą zostać poddane np. blanszowaniu czy prażeniu. Prażenie to działanie wyłącznie wysoką temperaturą. Pozwala ono na intensyfikację smaku orzechowego, poprzez pozbycie się lekko gorzkiej skórki i wydobycie mocniejszego aromatu z orzeszka laskowego. Natomiast blanszowanie to proces technologiczny, w którym orzechy laskowe zostają poddane obróbce cieplnej – na początku gorącej temperatury, a potem zimnej. Wskutek tego działania ciemna skórka orzecha łatwo odchodzi z jego powierzchni.
Produkty z orzechów laskowych
Orzech laskowy stał się nie tylko indywidualną przekąską, ale również surowcem do tworzenia zdrowych wartościowych roślinnych produktów spożywczych. Bardzo popularne w ostatnich latach jest masło z orzechów laskowych czy pasta z prażonych orzechów laskowych. Po zblanszowaniu, skruszeniu i zmieleniu można otrzymać mąkę z laskowych orzechów, która z natury jest bezglutenowa. W wyspecjalizowanych sklepach dostępne są również jej odtłuszczone wersje. Coraz szerzej dostępne są również smakołyki w postaci orzeszków laskowych oblanych czekoladą mleczną lub deserową. Kawałki orzecha laskowego od dawna wzbogacają smak popularnych tabliczek czekolady. Ze względu na zawartość tłuszczów nienasyconych olej z orzecha laskowego jest cenionym źródłem NNKT.