Pieczone ziemniaki z piekarnika to jedno z prostych i sycących dań, które nigdy się nie nudzi, smakuje wszystkim i zawsze znika ze stołu w mgnieniu oka. Jednak przygotowanie ziemniaków, które będą naprawdę pyszne i aromatyczne wymaga odpowiednich przypraw i ziół. Podpowiemy, które z nich warto mieć zawsze pod ręką.
Przyprawa do ziemniaków i frytek - co wybrać spośród ziół?
Trudno o bardziej wszechstronne warzywo niż ziemniak. Choć jest tak pospolity, potrafi stać się królem stołu. Przygotowując opiekane ziemniaki, warto podbić ich smak poprzez zioła, by stworzyć kulinarną wariację na temat tego prostego dania. Różnica będzie kolosalna.
Oto kilka propozycji, które świetnie łączą się z ziemniakami:
- Tymianek mielony
Jego intensywny, lekko słodkawy smak świetnie współgra z delikatnym miąższem pieczonych ziemniaków. Należy jednak uważać, by nie przesadzić z ilością! Jedna łyżka tymianku na kilogram ziemniaków lub frytek w zupełności wystarczy. W takiej wersji będą pysznym dodatkiem do ryby lub pieczonego kurczaka.
- Papryka słodka wędzona
Jeżeli opiekane ziemniaki z piekarnika mają mieć posmak ogniska, nie ma lepszego sposobu, niż papryka wędzona! Dymna nuta sprawi, że zwyczajne ziemniaki zamienią się w ucztę. W ten sposób łatwo podkręcić ziemniaki, które będą apetycznym dodatkiem do steku czy hamburgera.
- Koperek suszony
Jest łagodniejszy od tymianku, a jednocześnie równie słodki i aromatyczny. Suszony koperek idealnie nada się do ziemniaków pieczonych, ale także zapiekanek z innymi warzywami. Można posypać nim również ziemniaki już po wyjęciu z piekarnika.
- Cebula mielona suszona
Najlepsza, jednoskładnikowa przyprawa do ziemniaków to właśnie cebula! Suszona cebula sprawi, że ziemniaczane bulwy nabiorą wyrazistego smaku. Już sam zapach będzie mocno oddziaływał na zmysły. Jeżeli przepadacie za chipsami, to danie wyjątkowo przypadnie wam do gustu!
- Przyprawa do ziemniaków - gotowa mieszanka
Połączenie mocy ziół i przypraw w naturalnej, gotowej już mieszance, odmieni waszą kuchnię. W jej składzie znajduje się sól, czosnek, papryka słodka, kolendra, cebula, majeranek, pieprz czarny, cukier oraz olej rzepakowy. Dzięki temu ziemniaki nie tylko zyskują unikalny smak, ale ich skórka staje się złocista i chrupiąca. To także ciekawa propozycja do frytek - poznacie ten ziemniaczany przysmak w całkowicie nowej odsłonie! Tak przygotowane danie może być samodzielną przekąską, która nie potrzebuje żadnych dodatków. Ziemniaki upieczecie zarówno w piekarniku, jak i na grillu. Nie zapomnijcie wówczas o sosach.
- Curry indyjskie
Jeżeli przygotowujecie mięso lub warzywa w indyjskim stylu, z dużą ilością przypraw i mleka kokosowego, pieczone ziemniaki w przyprawie curry będą świetnym uzupełnieniem. Ich orientalny, orzechowy posmak doskonale zrównoważy każde pikantne danie.
Jak sprawić, by przyprawa do ziemniaków podbiła smak dania?
Istnieje wiele sposobów przygotowywania pieczonych ziemniaków. Najłatwiej jest je wcześniej podgotować w mundurkach, wystudzić, a dopiero później upiec z dodatkiem oleju, soli i ziół. To skraca czas pieczenia do około 30 minut.
W piekarniku można piec także surowe ziemniaki, choć potrzebują one wówczas przynajmniej 50 minut w temperaturze 200 stopni. Aby były jeszcze smaczniejsze, warto już kilka godzin wcześniej natrzeć je marynatą z ziół, soli i oleju roślinnego, na przykład oliwy z oliwek. Sól sprawi, że smaki zaczną się przenikać i wnikną głębiej w bulwę.
Pieczone ziemniaki najlepiej zjeść od razu po wyjęciu z pieca, ale na zimno także będą smaczne. Można podać je z pokrojonymi liśćmi sałaty rzymskiej oraz z dodatkiem pokrojonej czerwonej papryki i świeżego ogórka. Latem taka sałatka to ciekawa opcja, by jak najlepiej wykorzystać młode ziemniaki.