Makaroniki

Makaroniki

Szukasz pomysłu na niebanalne ciasteczka? Wypróbuj przepisu na pyszne i kolorowe makaroniki. Zachwycą zarówno małe, jak i duże dzieci. Dzisiejszy Dzień Dziecka jest okazją na przygotowanie domowych wypieków, które są lekkie, delikatne i przede wszystkim zdrowe. Ale pamiętajmy, że Dzień Dziecka możemy obchodzić przez cały rok.

Składniki na 20 ciastek:
√ białka - 3 szt.
√ cukier puder - 200 g
√ erytrol - 50 g [KUP TERAZ]
√ migdały zmielone - 120 g [KUP TERAZ]
√ barwnik spożywczy - opcjonalnie
√ krem orzechowy - do przełożenia [KUP TERAZ]

Sposób przygotowania:
Zmielone migdały wymieszaj z cukrem pudrem. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Na koniec ubijania dodaj wybrany barwnik. Do ubitej piany dodawaj powoli mąkę i cukier puder delikatnie mieszając. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. 
Gotową masę przełóż do woreczka kucharskiego i wyciśnij porcje o średnicy ok. 2,5 cm na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostaw na ok 1 godzinę do wysuszenia. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C i piecz ok. 10 minut. Upieczone makaronikiwyjmij z gorącego piekarnika i pozostaw na blaszce ok. 10 minut, a następnie przełóż do wystudzenia i wysuszenia na kratkę z piekarnika. Gotowe ciastka przełóż kremem orzechowym. 


Smacznego od Biowskiego!
 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl