Agar - zagęstnik, zamiennik żelatyny 100g - MIGOgroup
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Wspaniały naturalny, roślinny zagęstnik do domowych przetworów: dżemów, konfitur, galaretek i ciast.
- naturalna substancja żelująca - doskonały zamiennik żelatyny,
- 8 x silniejszy w działaniu od żelatyny,
- znacznie szybciej tężeje, już w temp. 40-50 stopni,
- bezzapachowy i bezsmakowy,
- 100% naturalny - stosowany jest w kuchni wegańskiej zamiast żelatyny.
Agar-agar to naturalny zagęstnik pochodzenia roślinnego. Pozyskuje się go z wodorostów morskich – krasnorostów. Agar jest bezwonny i bezsmakowy, zawiera dużo manganu, magnezu, żelaza, wapnia, sodu i cynku.
Żeluje kilka razy silniej niż żelatyna. Stosowany jest w kuchni wegańskiej jako alternatywa dla żelatyny. W kuchni molekularnej jest jednym z podstawowych składników.
Agar rozpuszcza się w temperaturze powyżej 80 stopni Celsjusza, tężeje natomiast w 32-40 stopniach. Nie trzeba wkładać go do lodówki, ponieważ nie rozpuści się w temperaturze pokojowej.
Najlepiej jest dodawać agar w okolicach punktu wrzenia wody w celu dokładnego rozpuszczenia. Żelowanie zachodzi przy ochładzaniu płynu. Podgrzewanie i studzenie płynu można wielokrotnie powtarzać bez konsekwencji.
Sposób użycia: Odmierzony agar wsypać do spodka lub kieliszka z niewielką ilością zimnej wody (najlepiej poniżej 20 st.C). Moczyć 10-15 minut. Zawartość wlać do przyrządzonej potrawy w momencie, kiedy zaczyna wrzeć. Mieszać często. Proszek powinien rozpuścić się całkowicie po 5 minutach.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.