Dieta ma niebagatelne znaczenie dla naszego samopoczucia oraz zdrowia. Właściwie skomponowane posiłki będą wielkim wsparciem dla naszego ciała, usprawniającym funkcjonowanie narządów oraz cennym źródłem energii. Planując swój jadłospis warto pomyśleć o produktach o niskim indeksie prozapalnym. Dieta przeciwzapalna uchodzi za jedną z bardziej korzystnych form dostarczania organizmowi składników odżywczych, które na dodatek mogą złagodzić skutki chronicznej infekcji organizmu.
Każdy z nas zmaga się z różnego rodzaju stanami zapalnymi, spowodowanymi drobną infekcją bądź inną chorobą. Część z nas doświadcza dodatkowo permanentnych stanów zapalnych, co może być wynikiem życia w ciągłym stresie, niezdrowego trybu życia bądź chorób. W każdym z tych wypadków dieta oparta na składnikach o niskim indeksie zapalnym, może przynieść znakomite efekty.
Zielone warzywa liściaste i fioletowe owoce to podstawa!
Dieta przeciwzapalna wymaga od nas weryfikacji dotychczasowych nawyków żywieniowych i przykładania większej dbałości do tego, co kładziemy na nasz talerz. Na dobry początek powinniśmy zwiększyć ilość spożywanych warzyw i owoców. Dobierając warzywa stawiajmy na różnorodność - posiłki powinny być w tym przypadku przede wszystkim bogate w zielone produkty: szpinak, brukselkę, sałatę, jarmuż czy kapustę. Do diety włączmy także regularne spożywanie marchewki, buraka i cebuli. Warzywa, z których będzie się składało danie można jeść w formie surowej bądź gotowanej. Jeśli chodzi o owoce, w diecie przeciwzapalnej duże znaczenie mają produkty, które zawierają w składzie substancje przeciwutleniające. Za przykład takich owoców posłuży nam borówka oraz inne owoce leśne. Spożywanie owoców i warzyw powinno mieć miejsce 4-5 razy dziennie.
Ryby, orzechy oraz rośliny strączkowe
Planując jadłospis oparty o artykuły spożywcze o działaniu przeciwzapalnym nie możemy pominąć o źródłach kwasu tłuszczowego Omega 3. Znajdziemy go w owocach morza oraz rybach, a także orzechach włoskich czy siemieniu lnianym. Do obiadu czy kolacji przygotujmy sobie natomiast ryż dziki bądź brązowy lub kaszę. Jeśli nie chcemy rezygnować z jedzenia makaronu, wybierzmy ten, który powstał z mąki ryżowej bądź fasoli – pozwoli nam to uniknąć skoków glukozy sprzyjającym powstawaniu stanów zapalnych.
Mięsożercy powinni ograniczyć ilość spożywanego mięsa, szczególnie czerwonego oraz przetworzonego. Zamiast tego urozmaicajmy dietę o produkty bogate w białko, takie jak soja czy rośliny strączkowe: fasolę, cieciorkę i soczewicę.
Pyszne przyprawy w diecie przeciwzapalnej
Dieta przeciwzapalna to także przyprawy o działaniu antyoksydacyjnym, takie jak kurkuma, pieprz czarny, papryka ostra czy cynamon. Doprawiając nimi potrawy zapewnimy sobie dodatkową dawkę składnika, który może się przyczynić do poprawy naszego samopoczucia.
Nie zapominamy też o odpowiednim nawodnieniu. Oprócz wody możemy sięgać regularnie po zdrową zieloną i białą herbatę, a od czasu do czasu także po wino, które również sprzyja łagodzeniu stanów zapalnych organizmu.
W naszym sklepie internetowym ze zdrową żywnością znajdą Państwo wiele produktów, które z powodzeniem można wykorzystać w diecie przeciwzapalnej. Zachęcamy do zakupów!