Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

TAPIOKA Granulki, kulki z Manioku ZDROWA SKROBIA 1kg - MIGOgroup

Dostępność: duża ilość
Cena: 15,90 zł 15.90
ilość szt.
Zyskujesz 1 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Tapioka to skrobia pozyskiwana z bulwy manioku. Wywodzi się z Ameryki Południowej, gdzie od dawna ceniona jest za swoje odżywcze i lekkostrawne właściwości.  Dostarcza organizmowi energię w postaci węglowodanów z wartościowymi minerałami. Jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu, dlatego jest szczególnie polecana dla osób z nietolerancją na ten alergen. Może być stosowany przez wegan oraz wegetarian, ponieważ jest to produkt pochodzenia roślinnego.

Tapioka znalazła liczne zastosowanie w kuchni, jako zagęstnik do zup i sosów, jako składnik deserów, budyniów, puddingów, naleśników. Po ugotowaniu kulki skrobi pęcznieją i stają się przezroczyste. Tapioka ma neutralny smak, stąd też łączy się ją z miodem, cukrem lub innymi słodkimi dodatkami.

Sposób przygotowania: tapiokę wypłukać, namoczyć w wodzie lub w mleku ok. 20-40 min., następnie w tym samym płynie ugotować do miękkości na bardzo małym ogniu, stale mieszając. Zasadniczo gotuje się tapiokę, do momentu, aż kulki staną się przeźroczyste.


Tapiokę w granulkach używa się:

  • do wypieku chleba (jest to najpopularniejszy chleb w Brazylii),
  • sprawdza się do wypieku ciastek i ciast bezglutenowych,
  • do puddingu,
  • do zagęszczania zup, sosów,
  • do wyrobu niektórych deserów,
  • najczęściej używana w daniach kuchni azjatyckiej i wschodniej,
  • do wyrobu chlebków i placków,

Kraj pochodzenia: Tajlandia

 

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium