Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

PEKTYNA CYTRUSOWO - JABŁKOWA ZAGĘSTNIK DO DŻEMÓW 100 g - TARGROCH

Dostępność: duża ilość
Cena: 12,50 zł 12.50
ilość szt.
Zyskujesz 1 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Wspaniały naturalny, roślinny zagęstnik do domowych przetworów: dżemów, konfitur, galaretek i ciast.

W przemyśle spożywczym pektyny dodaje się różnego rodzaju wyrobów, od sosów przez dżemy, marmolady do niskokalorycznych deserów.

Pektyna jest to składnik błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie. W stanie naturalnym występuje w ścianach komórkowych owoców i warzyw. Nasza pektyna niskosłodzona (amidowana) pozyskiwana jest ze skórek cytrusów. Posiada właściwości żelujące i zagęszczające.

Przykładowy sposób użycia: Przygotować 2 kg owoców i 1 kg cukru. Do przygotowanych owoców wlać pół szklanki wody i zagotować. 33 g pektyny wymieszać z 1 szklanką cukru. Wsypać do gotujących się owoców i mieszać. Gotować od 3 do 5 minut. Wsypać pozostałą ilość cukru i gotować do całkowitego rozpuszczenia. Dodać łyżeczkę kwasku cytrynowego rozpuszczonego w małej ilości gorącej wody. Dokładnie wymieszać. Zebrać pianę i rozlać gorący dżem do słoików. Zaleca się pasteryzować dżem przez 20 min.

Sposób użycia: ok. 8 - 16 g na 1 kg owoców. Rozpuścić pektynę w wodzie i dodać do gotującego się dżemu. Składniki: pektyna E440 (i), sacharoza.

Opinie o produkcie (0)

Counter
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl