Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

AGAR 100g, NATURALNY ZAGĘSTNIK, SUBSTANCJA ŻELUJĄCA, zamiennik żelatyny - TARGROCH

Dostępność: duża ilość
Cena: 12,49 zł 12.49
ilość szt.
Zyskujesz 1 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

  • naturalna substancja żelująca - doskonały zamiennik żelatyny,
  • 8 x silniejszy w działaniu od żelatyny,
  • znacznie szybciej tężeje, już w temp. 40-50 stopni,
  • bezzapachowy i bezsmakowy,
  • 100% naturalny - stosowany jest w kuchni wegańskiej zamiast żelatyny.

Agar-agar to naturalny zagęstnik pochodzenia roślinnego. Pozyskuje się go z wodorostów morskich – krasnorostów. Agar jest bezwonny i bezsmakowy, zawiera dużo manganu, magnezu, żelaza, wapnia, sodu i cynku.

Żeluje kilka razy silniej niż żelatyna. Stosowany jest w kuchni wegańskiej jako alternatywa dla żelatyny. W kuchni molekularnej jest jednym z podstawowych składników.

Agar rozpuszcza się w temperaturze powyżej 80 stopni Celsjusza, tężeje natomiast w 32-40 stopniach. Nie trzeba wkładać go do lodówki, ponieważ nie rozpuści się w temperaturze pokojowej.

Najlepiej jest dodawać agar w okolicach punktu wrzenia wody w celu dokładnego rozpuszczenia. Żelowanie zachodzi przy ochładzaniu płynu. Podgrzewanie i studzenie płynu można wielokrotnie powtarzać bez konsekwencji.

Sposób użycia: Odmierzony agar wsypać do spodka lub kieliszka z niewielką ilością zimnej wody (najlepiej poniżej 20 st.C). Moczyć 10-15 minut. Zawartość wlać do przyrządzonej potrawy w momencie, kiedy zaczyna wrzeć. Mieszać często. Proszek powinien rozpuścić się całkowicie po 5 minutach.

Opinie o produkcie (0)

Counter
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl