Pieprz – przyprawa uniwersalna
W postaci ziaren lub zmielony, w wielu kolorach – pieprz to przyprawa obecna w każdej kuchni. Znana i wykorzystywana właściwie na każdym kontynencie przyprawa jest używana od setek lat. Dzięki niemu każda potrawa zyskuje piękny aromat i wspaniały smak. To przyprawa, którą z powodzeniem możemy dodać do zup, mięsa, ryb, potraw warzywnych, a także sosów i sałatek. Pieprz jest wykorzystywany także do przyrządzania nalewek czy przyprawiania trunków (np. wódka z pieprzem). W sklepach pieprz możemy kupić w wielu kolorach, odmianach, w wersji ziarnistej do samodzielnego mielenia w młynku lub moździerzu albo mielony.
PIEPRZ BIAŁY MIELONY 1 kg w proszku - do Mięs, Ryb, Sosu - MIGogroup
Pieprz biały mielony nazywany jest „królem przypraw”. Pochodzi z tej samej rośliny, z której otrzymuje się pieprz czarny i zielony. Zbierany jest w innej fazie dojrzałości i poddawany nieco innej obróbce. Wszystkie pieprze różnią się od siebie smakiem i zapachem.
Odmiana pieprzu łagodnego, najczęściej stosowany w daniach rybnych, delikatnych białych mięsach oraz jasnych sosach. Pieprz biały ma lekko ostry, korzenny smak i bardzo wyrazisty aromat. Jest doskonałym zwieńczeniem białych mieś, dań rybnych, białych sosów, bulionów, zup, pasztetów, podrobów, a nawet warzywnych soków. Nadaje się do słodkich deserów.
Pieprz biały mielony 100g- MIGOgroup
Biały pieprz jest przyprawą, która coraz częściej znajduje zastosowanie w polskiej kuchni. Stanowi ona skuteczny zamiennik i alternatywę dla popularnego u nas pieprzu czarnego. Biały pieprz cechuje się subtelniejszym smakiem i intensywniejszym aromatem. Pieprz biały uzyskuje się z rośliny o nazwie Piper nigrum. Jest to ta sama roślina co pieprz czarny. W przypadku białej odmiany owoce zrywa się dopiero po pełnym dojrzeniu, a następnie moczy się je w wodzie i suszy.
PIEPRZ BIAŁY MIELONY 500g w proszku - do Mięs, Ryb, Sosu - MIGogroup
Pieprz biały mielony nazywany jest „królem przypraw”. Pochodzi z tej samej rośliny, z której otrzymuje się pieprz czarny i zielony. Zbierany jest w innej fazie dojrzałości i poddawany nieco innej obróbce. Wszystkie pieprze różnią się od siebie smakiem i zapachem.
Odmiana pieprzu łagodnego, najczęściej stosowany w daniach rybnych, delikatnych białych mięsach oraz jasnych sosach. Pieprz biały ma lekko ostry, korzenny smak i bardzo wyrazisty aromat. Jest doskonałym zwieńczeniem białych mieś, dań rybnych, białych sosów, bulionów, zup, pasztetów, podrobów, a nawet warzywnych soków. Nadaje się do słodkich deserów.
Pieprz Biały Ziarno 100g- MIGOgroup
Biały pieprz jest przyprawą, która coraz częściej znajduje zastosowanie w polskiej kuchni. Stanowi ona skuteczny zamiennik i alternatywę dla popularnego u nas pieprzu czarnego. Biały pieprz cechuje się subtelniejszym smakiem i intensywniejszym aromatem. Pieprz biały uzyskuje się z rośliny o nazwie Piper nigrum. Jest to ta sama roślina co pieprz czarny. W przypadku białej odmiany owoce zrywa się dopiero po pełnym dojrzeniu, a następnie moczy się je w wodzie i suszy.
Pieprz Biały Ziarno 500g- MIGOgroup
Biały pieprz jest przyprawą, która coraz częściej znajduje zastosowanie w polskiej kuchni. Stanowi ona skuteczny zamiennik i alternatywę dla popularnego u nas pieprzu czarnego. Biały pieprz cechuje się subtelniejszym smakiem i intensywniejszym aromatem. Pieprz biały uzyskuje się z rośliny o nazwie Piper nigrum. Jest to ta sama roślina co pieprz czarny. W przypadku białej odmiany owoce zrywa się dopiero po pełnym dojrzeniu, a następnie moczy się je w wodzie i suszy.
Pieprz Czarny GRYS - 100g - MIGogroup
Pieprz czarny GRYS jest przyprawą uniwersalną, dodawać go można niemal do wszystkich pieczeni, marynat i sosów, mięs (takich jak wieprzowina, wołowina, baranina czy jagnięcina), zup, ryb bulionów, galaretek rybnych, Dzięki niemu codziennie przygotowywane posiłki nabierają pożądanego, lekko ostrego posmaku i aromatu.
Pieprz Czarny GRYS - 500g - MIGogroup
Pieprz czarny GRYS jest przyprawą uniwersalną, dodawać go można niemal do wszystkich pieczeni, marynat i sosów, mięs (takich jak wieprzowina, wołowina, baranina czy jagnięcina), zup, ryb bulionów, galaretek rybnych, Dzięki niemu codziennie przygotowywane posiłki nabierają pożądanego, lekko ostrego posmaku i aromatu.
Pieprz czarny mielony 100g - MIGOgroup
Pieprz czarny mielony jest przyprawą uniwersalną, dodawać go można niemal do wszystkich pieczeni, marynat i sosów, ryb mięs, zup, bulionów. Dzięki niemu codziennie przygotowywane posiłki nabierają pożądanego, lekko ostrego posmaku i aromatu. Do gorących posiłków najlepiej dodać go pod koniec gotowania, aby zachował swój aromat.
Pieprz czarny ziarnisty 100g - MIGOgroup
Pieprz czarny ziarno jest przyprawą uniwersalną. Dodawać go można niemal do wszystkich pieczeni, marynat i sosów, mięs (takich jak wieprzowina, wołowina, baranina czy jagnięcina), zup, ryb bulionów, galaretek rybnych, Dzięki ziarnom pieprzu czarnego codziennie przygotowywane posiłki nabierają pożądanego, lekko ostrego posmaku i aromatu.
Pieprz czarny ziarnisty 1kg - MIGOgroup
Pieprz czarny ziarno jest przyprawą uniwersalną, dodawać go można niemal do wszystkich pieczeni, marynat i sosów, mięs (takich jak wieprzowina, wołowina, baranina czy jagnięcina), zup, ryb bulionów, galaretek rybnych, Dzięki niemu codziennie przygotowywane posiłki nabierają pożądanego, lekko ostrego posmaku i aromatu.
Pieprz czarny ziarnisty 500g - MIGOgroup
Pieprz czarny ziarno jest przyprawą uniwersalną, dodawać go można niemal do wszystkich pieczeni, marynat i sosów, mięs (takich jak wieprzowina, wołowina, baranina czy jagnięcina), zup, ryb bulionów, galaretek rybnych, Dzięki niemu codziennie przygotowywane posiłki nabierają pożądanego, lekko ostrego posmaku i aromatu.
Pieprz czerwony ziarnisty 100g - MIGOgroup
Pieprz czerwony to kuzyn znanej czarnej odmiany tej wyrazistej przyprawy. Uzyskuje się go z dwóch gatunków pieprzowca: brazylijskiego i peruwiańskiego. Pochodzi z Ameryki Południowej. Pieprz czerwony posiada charakterystyczny aromat i jest delikatniejszy w smaku niż popularniejszy czarny pieprz. W jego składzie znajdują się witaminy i substancje odżywcze, które wykazują pozytywny wpływ na nasz organizm. Może występować na sklepowych półkach jako pieprz czerwony mielony lub w ziarnisty.
Pieprz czerwony ziarnisty 500g - MIGOgroup
Pieprz jest przyprawą uniwersalną, dodawać go można niemal do wszystkich mięs, pieczeni, wędlin, pasztetów, ryb, marynat i sosów, sałatek, warzyw, zup. Jest niezbędnym dodatkiem do wszystkich dań typu risotto, do potraw z białego i żółtego sera. Każda zupa z odrobiną pieprzu nabierze wspaniałego aromatu i smaku. Idealnie nadaje ostrości delikatnym daniom, takim jak buliony czy owoce morza.
Rodzaje pieprzu – czym się różnią?
Ziarenka pieprzu, choć pochodzą z tej samej rośliny, różnią się od siebie kolorem. Wynika to ze stopnia dojrzałości owocu w momencie zbioru. Oprócz barwy różnią się one od siebie aromatem i stopniem ostrości. Dostępny na rynku kolorowy pieprz to po prostu mieszanka kilku kolorów pieprzu.
Najpopularniejszy w polskich kuchniach jest pieprz czarny. Pozyskuje się go z niedojrzałych owoców pieprzu, które następnie są suszone i poddawane procesowi fermentacji. To właśnie jemu zawdzięczają swój czarny kolor. Ta odmiana pieprzu jest najbardziej aromatyczna, ale umiarkowanie ostra.
Pieprz biały jest mniej ostry od czarnego, choć ma intensywniejszy pieprzowy smak. Ma także równie wyrazisty aromat. Pozyskuje się go z dojrzałych owoców, które są moczone, a po usunięciu z nich wierzchniej warstwy suszy się je, by uzyskać biały kolor.
Pochodzący z Ameryki Południowej czerwony pieprz jest delikatniejszy w smaku niż pieprz czarny, posiada charakterystyczny aromat, który doskonale współgra z wykwintnymi daniami, ale także deserami. Zawiera w sobie kapsaicynę, dzięki czemu jego smak jest nie tylko ostry, ale także lekko słodki. Ten rodzaj powstaje w wyniku marynowania w solance lub occie dojrzałych owoców pieprzowca.
Z niedojrzałych ziaren pozyskiwany jest także pieprz zielony, który w przeciwieństwie do czarnego pieprzu nie jest suszony na słońcu, a w niskich temperaturach. Zielony pieprz jest uważany za odmianę pieprzu o najłagodniejszym aromacie i najdelikatniejszym smaku.
W sprzedaży dostępnych jest także wiele innych odmian pieprzu, m.in. pieprz cytrynowy, bardzo ostry czy aromatyczny pieprz cayenne.