Papryka – przyprawa o wielu obliczach
Papryka pochodzi z terenów Ameryki Północnej i Środkowej. Dziś oczywiście jest to roślina popularnie uprawiana w wielu częściach świata, w tym w polskich warzywnikach. Niskokaloryczne, obfitujące w witaminy i składniki mineralne warzywo jest podstawą zdrowej diety.
Znane są rozmaite odmiany papryki, różniące się kształtem, wielkością, kolorem i przede wszystkim smakiem. Papryka słodka, łagodna, a może papryka ostra? Wyjątkowo ostre papryczki chili są ubóstwiane przez wszystkich amatorów pikantnej kuchni. Piekący smak zawdzięczają kapsaicynie. Sporą popularnością cieszy się dziś także papryka wędzona, podkreślająca charakter dań w jedyny w swoim rodzaju sposób.
Chili w proszku papryka, grys 100g - MIGOgroup
Chili jest najostrzejszą przyprawą używaną w kuchni. Za ostry smak papryki chili odpowiada zawarta w jej owocach kapsaicyna, która ma własności drażniące i rozgrzewające skórę i błony śluzowe.
Papryka chili GRYS jest niezwykle aromatyczną przyprawą o wyrazistym pikantnym smaku, która korzystnie wpływa na nasze zdrowie, jest źródłem witaminy C i beta-karotenu oraz wspomaga procesy trawienne, posiada właściwości rozgrzewające, bakteriobójcze, przeciwbólowe.
Chili w proszku papryka, grys 1kg - MIGOgroup
Chili jest najostrzejszą przyprawą używaną w kuchni. Za ostry smak papryki chili odpowiada zawarta w jej owocach kapsaicyna, która ma własności drażniące i rozgrzewające skórę i błony śluzowe.
Papryka chili GRYS jest niezwykle aromatyczną przyprawą o wyrazistym pikantnym smaku, która korzystnie wpływa na nasze zdrowie, jest źródłem witaminy C i beta-karotenu oraz wspomaga procesy trawienne, posiada właściwości rozgrzewające, bakteriobójcze, przeciwbólowe.
Chili w proszku papryka, grys 250g - MIGOgroup
Chili jest najostrzejszą przyprawą używaną w kuchni. Za ostry smak papryki chili odpowiada zawarta w jej owocach kapsaicyna, która ma własności drażniące i rozgrzewające skórę i błony śluzowe.
Papryka chili GRYS jest niezwykle aromatyczną przyprawą o wyrazistym pikantnym smaku, która korzystnie wpływa na nasze zdrowie, jest źródłem witaminy C i beta-karotenu oraz wspomaga procesy trawienne, posiada właściwości rozgrzewające, bakteriobójcze, przeciwbólowe.
Chili w proszku papryka, grys 500g - MIGOgroup
Chili jest najostrzejszą przyprawą używaną w kuchni. Za ostry smak papryki chili odpowiada zawarta w jej owocach kapsaicyna, która ma własności drażniące i rozgrzewające skórę i błony śluzowe.
Papryka chili GRYS jest niezwykle aromatyczną przyprawą o wyrazistym pikantnym smaku, która korzystnie wpływa na nasze zdrowie, jest źródłem witaminy C i beta-karotenu oraz wspomaga procesy trawienne, posiada właściwości rozgrzewające, bakteriobójcze, przeciwbólowe.
Papryka chili mielona 100g - MIGogroup
Papryka chili znajduje zastosowanie we wszystkich kuchniach świata, w szczególności jest niezastąpioną przyprawą w kuchni węgierskiej i meksykańskiej. Idealnie komponuje się z drobiem i daniami mięsnymi oraz rybnymi. Można dodawać ją do zup, warzyw, sałatek, serów. Papryka może być stosowana do potraw surowych jak i gotowanych. Jest naturalnym barwnikiem spożywczym, nadaje piękny kolor sosom, ryżowi, makaronom.
Papryka chili mielona 1kg - MIGogroup
Papryka chili znajduje zastosowanie we wszystkich kuchniach świata, w szczególności jest niezastąpioną przyprawą w kuchni węgierskiej i meksykańskiej. Idealnie komponuje się z drobiem i daniami mięsnymi oraz rybnymi. Można dodawać ją do zup, warzyw, sałatek, serów. Papryka może być stosowana do potraw surowych jak i gotowanych. Jest naturalnym barwnikiem spożywczym, nadaje piękny kolor sosom, ryżowi, makaronom.
Papryka chili mielona 250 - MIGogroup
Papryka chili znajduje zastosowanie we wszystkich kuchniach świata, w szczególności jest niezastąpioną przyprawą w kuchni węgierskiej i meksykańskiej. Idealnie komponuje się z drobiem i daniami mięsnymi oraz rybnymi. Można dodawać ją do zup, warzyw, sałatek, serów. Papryka może być stosowana do potraw surowych jak i gotowanych. Jest naturalnym barwnikiem spożywczym, nadaje piękny kolor sosom, ryżowi, makaronom.
Papryka chili mielona 500g - MIGogroup
Papryka chili znajduje zastosowanie we wszystkich kuchniach świata, w szczególności jest niezastąpioną przyprawą w kuchni węgierskiej i meksykańskiej. Idealnie komponuje się z drobiem i daniami mięsnymi oraz rybnymi. Można dodawać ją do zup, warzyw, sałatek, serów. Papryka może być stosowana do potraw surowych jak i gotowanych. Jest naturalnym barwnikiem spożywczym, nadaje piękny kolor sosom, ryżowi, makaronom.
Papryka ostra mielona ASTA 100g - MIGogroup
Papryka ostra znajduje zastosowanie we wszystkich kuchniach świata, w szczególności jest niezastąpioną przyprawą w kuchni węgierskiej i meksykańskiej. Idealnie komponuje się z drobiem i daniami mięsnymi oraz rybnymi. Można dodawać ją do zup, warzyw, sałatek, serów. Papryka może być stosowana do potraw surowych jak i gotowanych. Jest naturalnym barwnikiem spożywczym, nadaje piękny kolor sosom, ryżowi, makaronom.
Papryka ostra mielona ASTA 1kg - MIGogroup
Papryka ostra znajduje zastosowanie we wszystkich kuchniach świata, w szczególności jest niezastąpioną przyprawą w kuchni węgierskiej i meksykańskiej. Idealnie komponuje się z drobiem i daniami mięsnymi oraz rybnymi. Można dodawać ją do zup, warzyw, sałatek, serów. Papryka może być stosowana do potraw surowych jak i gotowanych. Jest naturalnym barwnikiem spożywczym, nadaje piękny kolor sosom, ryżowi, makaronom.
Papryka ostra mielona ASTA 250g - MIGogroup
Papryka ostra znajduje zastosowanie we wszystkich kuchniach świata, w szczególności jest niezastąpioną przyprawą w kuchni węgierskiej i meksykańskiej. Idealnie komponuje się z drobiem i daniami mięsnymi oraz rybnymi. Można dodawać ją do zup, warzyw, sałatek, serów. Papryka może być stosowana do potraw surowych jak i gotowanych. Jest naturalnym barwnikiem spożywczym, nadaje piękny kolor sosom, ryżowi, makaronom.
Papryka ostra mielona ASTA 500g - MIGogroup
Papryka ostra znajduje zastosowanie we wszystkich kuchniach świata, w szczególności jest niezastąpioną przyprawą w kuchni węgierskiej i meksykańskiej. Idealnie komponuje się z drobiem i daniami mięsnymi oraz rybnymi. Można dodawać ją do zup, warzyw, sałatek, serów. Papryka może być stosowana do potraw surowych jak i gotowanych. Jest naturalnym barwnikiem spożywczym, nadaje piękny kolor sosom, ryżowi, makaronom.
Papryka ostra wędzona ASTA 100g - MIGogroup
Papryka ostra znajduje zastosowanie we wszystkich kuchniach świata, w szczególności jest niezastąpioną przyprawą w kuchni węgierskiej i włoskiej oraz hiszpańskiej. Idealnie komponuje się z drobiem i daniami mięsnymi oraz rybnymi. Można dodawać ją do zup, warzyw, sałatek, serów, twarogów i wędlin. Stanowi podstawę gulaszu, do którego sproszkowaną paprykę praży się lekko na tłuszczu. Wyrazisty zapach naturalnego dymu wędzarniczego sprawia, iż papryka wędzona bardzo dobrze wzbogaci smak grillowanych mięs. Papryka może być stosowana do potraw surowych jak i gotowanych. Jest naturalnym barwnikiem spożywczym, nadaje piękny kolor sosom, ryżowi, makaronom.
Papryka ostra wędzona ASTA 1kg - MIGogroup
Papryka ostra znajduje zastosowanie we wszystkich kuchniach świata, w szczególności jest niezastąpioną przyprawą w kuchni węgierskiej i włoskiej oraz hiszpańskiej. Idealnie komponuje się z drobiem i daniami mięsnymi oraz rybnymi. Można dodawać ją do zup, warzyw, sałatek, serów, twarogów i wędlin. Stanowi podstawę gulaszu, do którego sproszkowaną paprykę praży się lekko na tłuszczu. Wyrazisty zapach naturalnego dymu wędzarniczego sprawia, iż papryka wędzona bardzo dobrze wzbogaci smak grillowanych mięs. Papryka może być stosowana do potraw surowych jak i gotowanych. Jest naturalnym barwnikiem spożywczym, nadaje piękny kolor sosom, ryżowi, makaronom.
Papryka ostra wędzona ASTA 250g - MIGogroup
Papryka ostra znajduje zastosowanie we wszystkich kuchniach świata, w szczególności jest niezastąpioną przyprawą w kuchni węgierskiej i włoskiej oraz hiszpańskiej. Idealnie komponuje się z drobiem i daniami mięsnymi oraz rybnymi. Można dodawać ją do zup, warzyw, sałatek, serów, twarogów i wędlin. Stanowi podstawę gulaszu, do którego sproszkowaną paprykę praży się lekko na tłuszczu. Wyrazisty zapach naturalnego dymu wędzarniczego sprawia, iż papryka wędzona bardzo dobrze wzbogaci smak grillowanych mięs. Papryka może być stosowana do potraw surowych jak i gotowanych. Jest naturalnym barwnikiem spożywczym, nadaje piękny kolor sosom, ryżowi, makaronom.
Papryka suszona – wersje klasyczne i te mniej znane
Papryka słodka w proszku to jedna z chętniej stosowanych przypraw. Kojarzona współcześnie nie tylko z kuchnią węgierską i popularnym leczo. Słodka przyprawa sprawia, że danie kusi charakterystycznym, apetycznym kolorem. Łagodną lub słodką paprykę dodać można do wielu dań jednogarnkowych, do mięs, sosów i marynat, do zup, do sałatek, czy też domowych przetworów. A może jajecznica, serek granulowany, czy też kasza gryczana z papryką słodką? Dlaczego nie!
Alternatywą dla papryki słodkiej w proszku jest oczywiście mielona papryka ostra. Niezastąpiona przyprawa zwłaszcza w kuchni meksykańskiej, czy też indyjskiej. Wygodna w użyciu. W wyjątkowy sposób podkreślająca smak potraw. Jest doskonałą alternatywą dla pieprzu. Ostrą paprykę zawsze należy dawkować z umiarem po to, by nie zdominowała dania i by dopasować jej ilość do indywidualnych preferencji. Jedną z niewątpliwych zalet ostrej papryki jest fakt, że dzięki jej zastosowaniu w potrawach łatwiej jest ograniczyć sól.
Szykujemy potrawy na szczególne okazje? Pragniemy urozmaicić codzienne posiłki? Decydujmy się wówczas na paprykę w płatkach, w postaci grubego grysu albo nitek. Coraz większą popularnością cieszy się suszona papryka ostra w formie całych strączków. Przyprawa w takich postaciach prezentuje się jeszcze bardziej apetycznie i efektownie. Można dodać ją bezpośrednio do potrawy bądź udekorować nią talerze. Rodzina i goście będą zachwyceni!
Papryka – przyprawa o cennych właściwościach odżywczych!
Niskokaloryczna i bogata w błonnik papryka to także przyprawa pełna witamin i składników mineralnych. W papryce znajduje się przede wszystkim sporo witaminy C, a zwłaszcza w jej odmianie czerwonej, zielonej i pomarańczowej. W papryce czerwonej jest ponadto duża dawka witaminy A oraz witamin z grupy B. Papryka żółta słynie z wysokiej zawartości witaminy E. Kwas foliowy, witamina K, niacyna czy kwas pantotenowy to kolejne witaminy obecne w przyprawie.
Papryka słodka, ostra czy wędzona to źródło cennych składników mineralnych, takich jak: mangan, fosfor, potas oraz w mniejszej ilości również żelazo i magnez. W papryce znajdują się również spore ilości cennych karotenoidów. Są to związki o wysokiej aktywności przeciwutleniającej. Wśród nich na uwagę zasługuje zwłaszcza beta-karoten, kapsantyna czy kapsorubina.