Zdrowe orzechy
W sklepie ze zdrową żywnością Biowski oferujemy między innymi starannie dobrane, wysokiej jakości orzechy pochodzące z różnych stron świata, w tym: migdały, pistacje, nerkowce, makadamia, orzechy ziemne, laskowe, włoskie, pekan, brazylijskie. Dużym zainteresowaniem cieszą się także orzechy kokosowe oraz wytwarzany z nich olej kokosowy. Popularne orzeszki pinii zyskały grono zwolenników gustujących w dobrym pesto.
Orzechy nerkowca połówki 1kg - MIGOgroup
Orzechy nerkowca "połówki" stanowią jedne z najbardziej delikatnych, kruchych orzechów o maślanym smaku. Ze względu na właściwości odżywcze nerkowce stanowią bogate źródło jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają witaminę A, D, E, wapń, fosfor, miedź, potas, żelazo, cynk, selen, magnez oraz sód. Nerkowce najczęściej spożywane są jako samodzielne przekąski, bez żadnych dodatków lub tylko z niewielką ilością soli.
Orzechy nerkowca połówki 200 g - MIGOgroup
Nerkowce (orzeszki nerkowca) to jądra owoców drzewa zwanego nanercz zachodni (Anacardium occidentale). Orzechy nerkowca są jadalną częścią tej rośliny. Orzeszki nerkowca są miękkie, jasne i lekko słodkie w smaku. Znakomicie nadają się jako dodatek/składnik do śniadań - świetnie smakują w połączeniu z musli czy płatkami, zalane mlekiem lub wodą. Są też wykorzystywane do produkcji ciast lub tortów i wszelkich wypieków.
Orzechy nerkowca połówki 500 g - MIGOgroup
Nerkowce (orzeszki nerkowca) to jądra owoców drzewa zwanego nanercz zachodni (Anacardium occidentale). Orzechy nerkowca są jadalną częścią tej rośliny. Orzeszki nerkowca są miękkie, jasne i lekko słodkie w smaku. Znakomicie nadają się jako dodatek/składnik do śniadań - świetnie smakują w połączeniu z musli czy płatkami, zalane mlekiem lub wodą. Są też wykorzystywane do produkcji ciast lub tortów i wszelkich wypieków.
Orzechy Pekan 250g - MIGOgroup
Orzechy pekan zaliczane są do jednych z najszlachetniejszych gatunków orzechów. Podobne do orzechów włoskich, charakteryzują się maślanym posmakiem i aromatem, pozbawionym goryczki. Wizualnie przypominają orzechy włoskie (są nieco ciemniejsze od włoskich), jednak w smaku są o wiele słodsze i delikatniejsze.
Pistacje prażone, solone 100g - MIGOgroup
Stosowane są jako pyszna, odżywcza przekąska (na surowo, prażone, solone lub słodzone) lub jako dodatek w codziennej kuchni i cukiernictwie. Pistacje w łupinkach prażone i solone to naturalna zdrowa, pyszna przekąska o słodkim smaku i przyjemnym zapachu. Stanowią wartościowy składnik diety śródziemnomorskiej.
Nerkowce, Orzechy nerkowca 500g - MIGOgroup
Orzechy nerkowca stanowią pyszną, zdrową i pożywną przekąskę. Nerkowce MIGOgroup są bardzo smaczne, delikatne i chrupiące o wyrazistym smaku orzecha. Znakomicie nadają się jako dodatek/składnik do śniadań - świetnie smakują w połączeniu z musli czy płatkami, zalane mlekiem lub wodą. Są też wykorzystywane do produkcji ciast lub tortów i wszelkich wypieków. Owoce nerkowca stanowią jedne z najbardziej delikatnych, kruchych orzechów o maślanym smaku.
Czipsy kokosowe 500g- MIGOgroup
Czipsy kokosowe MIGOgroup to cieniutkie plasterki kokosa w formie chrupiącej przekąski. To naturalna i doskonała alternatywa tradycyjnych czipsów, które zawierają wiele niezdrowych dodatków i dużo soli. Płatki kokosowe MIGOgroup są dedykowane wszystkim osobom szukającym zdrowej, nieprzetworzonej żywności, a także tym którzy poszukują żywności bezglutenowej.
Nerkowce, Orzechy nerkowca 900g - MIGOgroup
Orzechy nerkowca stanowią pyszną, zdrową i pożywną przekąskę. Nerkowce MIGOgroup są bardzo smaczne, delikatne i chrupiące o wyrazistym smaku orzecha. Znakomicie nadają się jako dodatek/składnik do śniadań - świetnie smakują w połączeniu z musli czy płatkami, zalane mlekiem lub wodą. Są też wykorzystywane do produkcji ciast lub tortów i wszelkich wypieków. Orzechy nerkowca stanowią jedne z najbardziej delikatnych, kruchych orzechów o maślanym smaku.
Orzechy Nerkowca KAWAŁKI, Nerkowce- 1kg- MIGOgroup
Orzechy nerkowca "KAWAŁKI"stanowią pyszną, zdrową i pożywną przekąskę. Nerkowce MIGOgroup są bardzo smaczne, delikatne i chrupiące o wyrazistym smaku orzecha. Znakomicie nadają się jako dodatek/składnik do śniadań - świetnie smakują w połączeniu z musli czy płatkami, zalane mlekiem lub wodą. Są też wykorzystywane do produkcji ciast lub tortów i wszelkich wypieków. Orzechy nerkowca stanowią jedne z najbardziej delikatnych, kruchych orzechów o maślanym smaku.
Pistacje łuskane niesolone (surowe) 250g- MIGOgroup
Stosowane są jako pyszna, odżywcza przekąska (na surowo, prażone, solone lub słodzone) lub jako dodatek w codziennej kuchni i cukiernictwie. Pistacje łuskane to naturalna zdrowa, pyszna przekąska o słodkim smaku i przyjemnym zapachu. Stanowią wartościowy składnik diety śródziemnomorskiej. Orzechy pistacjowe spożywane są na surowo, jednak często praży się je w soli. Ponadto stanowią idealny dodatek do: dań śniadaniowych np. owsianki, serka wiejskiego, musli i płatków owsianych, wyrobów cukierniczych - ciast, tortów, marcepanów, budyniów, lodów.
Mąka migdałowa 1kg - MIGOgroup
to drobno zmielone migdały (zazwyczaj blanszowane) bez skórki w formie mąki migdałowej. Jej forma sprawia, że można ją wykorzystywać na wiele różnych sposobów, a także spożywać w formie surowej. Cena mąki migdałowej może być różna w zależności od sklepu.
Mąka migdałowa 500 g - MIGOgroup
to produkt otrzymywany poprzez zmielenie migdałów. Mąka migdałowa jest idealna do zagęszczania zup i sosów. Stanowi doskonałą alternatywę/dodatek dla tradycyjnej mąki pszennej, do wypieku ciast, ciasteczek, tortów i pieczywa. Jest polecana w kuchni jako dodatek do innej mąki wykorzystywanej do wypiekania domowych ciastek, którym nadaje niepowtarzalnego smaku i aromatu.
Orzechy makadamia 250g - MIGOgroup
Jądro orzechów makadamia składa się w 77% ze zdrowych tłuszczów, białka oraz składników odżywczych. Mają łagodny, maślany smak i są bardzo sycące. Niestety nie są zbyt popularne w naszym kraju. Powodem tego może być ich cena, jednak ze względu na ogromne bogactwo witamin i minerałów warto po nie sięgać od czasu do czasu. Ci, którzy już raz spróbowali tych wartościowych orzechów sięgną po nie jeszcze nie raz!
Orzechy ziemne smażone, solone 1kg - MIGOgroup
Fistaszki stanowią przykład najpopularniejszych orzechów na świecie. Jeżeli szukasz ciekawej alternatywy wobec standardowym orzechom - wybór smażonych i solonych orzechów arachidowych może okazać się strzałem w dziesiątkę! Ich wyrazisty smak sprawia, że cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Zawierają przy tym spore ilości białka i błonnika.
Orzechy ziemne smażone, solone 500g - MIGOgroup
Fistaszki stanowią przykład najpopularniejszych orzechów na świecie. Jeżeli szukasz ciekawej alternatywy wobec standardowym orzechom - wybór smażonych i salonów orzechów arachidowych może okazać się strzałem w dziesiątkę! Ich wyrazisty smak sprawia, że cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Zawierają przy tym spore ilości białka i błonnika.
Orzeszki ziemne prażone, bez soli 1kg - MIGOgroup
Orzechy arachidowe zwane popularnie fistaszkami są popularną przekąską na całym świecie. Świetnie sprawdzają się jako dodatek zarówno do dań, jak i solo. Są wyjątkowo smaczne i pożywne - z uwagi na te walory ciężko spotkać osobę, która nie zna ich smaku. Na uwagę zasługuje również to, że zawierają one najwięcej białka spośród wszystkich dostępnych orzechów.
Orzechy — czym są i co zawierają?
Orzech (Juglans) to drzewo z rodziny orzechowatych. Występują w Europie, Azji, Ameryce Południowej. Owocem drzewa orzechowego jest pestkowiec zwany potocznie orzechem. Wśród najbardziej popularnych orzechów, wysokie miejsce zajmuje orzech włoski, który występuje w cieplejszych regionach klimatu umiarkowanego.
Orzechy to także grupa produktów, która powinna znaleźć się w diecie każdego człowieka. Wyjątek stanowią osoby, które mają przeciwwskazania do ich spożywania (np. alergia) lub takich, którzy muszą przestrzegać diety lekkostawnej. Produkty te zasługują na szczególną uwagę, ponieważ są skarbnicą związków odżywczych, a ich regularne spożywanie wiąże się z korzystnym wpływem na zdrowie człowieka.
Orzechy to bogactwo składników odżywczych
Czy orzechy są zdrowe? Są przede wszystkim skoncentrowanym źródłem wielu składników o udowodnionym działaniu prozdrowotnym. Wysoka zawartość energetyczna orzechów wynika z obecności w nich dużej ilości tłuszczu. Należy podkreślić, że tłuszcz zawarty w orzechach jest zdrowym tłuszczem, ponieważ składa się z jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Są to przede wszystkim kwas oleinowy, kwas linolowy i kwas alfa-linolenowy. Nie sposób nie wspomnieć również o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego. Szczególnie bogate w ten składnik są: migdały (12,5 g/100 g), pistacje (10,6 g/ 100 g), orzechy laskowe (9,7 g/100 g) oraz orzechy pecan (9,6 g/ 100 g).
Orzechy to źródło witamin
Orzechy to bogate źródło błonnika, białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale także witamin i minerałów. Należy wspomnieć w tym miejscu o witaminie E, której jest najwięcej w migdałach (25,6 mg/100 g), orzechach laskowych (15 mg/100 g) i orzechach brazylijskich (5,7mg /100 g).
Witamina E w orzechach jest silnym przeciwutleniaczem, który pomaga chronić komórki przed uszkodzeniami oraz stanami zapalnymi. Wpływa korzystnie na płodność, a także zapobiega rozwojowi zaćmy.
Orzechy dostarczają również witamin z grupy B, których jest najwięcej w orzechach makadamia i orzechach brazylijskich (przede wszystkim tiamina - witamina B1). Witamina B w orzechach zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Z kolei pistacje są szczególnie bogate w witaminę B6 czyli pirydoksynę.
W niektórych orzechach stwierdzono również wysoką zawartość kwasu foliowego (witaminy B9). Dotyczy to przede wszystkim orzechów laskowych i orzechów włoskich.
Kwas foliowy to jeden z najważniejszych składników odżywczych w diecie kobiet ciężarnych, ponieważ zapewnia prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu. Niedobór kwasu foliowego może być przyczyną powstawania wady cewy nerwowej. Ponadto niski poziom kwasu foliowego w populacji prowadzi do rozwoju anemii (niedokrwistości).
Orzechy są bogate w substancje mineralne
Zastanawiasz się, jak szybko i zdrowo dostarczyć sobie składników mineralnych do organizmu? Orzechy będą doskonałym rozwiązaniem na niedobór takich składników. Orzechy pozwalają wyrównywać wiele niedoborów pokarmowych. jakie minerały znajdują się w orzechach? Migdały są źródłem wapnia, orzechy laskowe, makadamia i orzechy włoskie to źródło manganu, orzechy włoskie — miedzi, pistacje — potasu, laskowe — żelaza, brazylijskie — selenu i magnezu.
Orzechy i związki bioaktywne
Poza witaminami i minerałami orzechy zawierają substancje o wysokiej aktywności biologicznej. Zaliczają się do nich polifenole, które mają właściwości antyoksydacyjne, pozwalające zneutralizować wolne rodniki. Charakteryzują się wysokim potencjałem przeciwutleniającym. Ponadto, w niektórych orzechach występują stosunkowo duże ilości steroli roślinnych (tzw. fitosteroli), które regulują poziom cholesterolu we krwi.
Gdzie kupić orzechy?
Bogata oferta orzechów MIGOgroup to wszystkie najbardziej popularne i lubiane orzechy, min: orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, orzechy makadamia, orzechy pekan, orzechy ziemne (arachidowe), orzechy piniowe oraz pistacje, migdały.
Które orzechy są najzdrowsze?
W popularnych i renomowanych pismach naukowych badacze opublikowali wiele wyników badań, które potwierdzają szerokie właściwości zdrowotne orzechów. Jak się okazało wykazują one szczególnie korzystny wpływ na układ sercowo naczyniowy. Obecnie wiadomo, że u osób, które regularnie sięgają po orzechy, występuje mniejsze ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca, udarów i nadciśnienia tętniczego. Orzechy mogą pomagać obniżyć poziom cholesterolu we krwi i zmniejszyć ryzyko chorób serca, takich jak miażdżyca i choroby układu krążenia. Ze względu na bogactwo witamin, minerałów oraz substancji bioaktywnych poszczególne gatunki orzechów wyróżniają się wysoką zawartością cennych składników.
Orzechy włoskie w porównaniu z innymi orzechami zawierają znacznie większe ilości kwasów tłuszczowych Omega 3. Charakteryzują się wysoką zawartością błonnika pokarmowego.
Orzechy laskowe są doskonałym źródłem przede wszystkim witaminy E, witamin z grupy B, błonnika oraz potasu, które wspierają funkcjonowanie całego organizmu i pozwalają nam cieszyć się dobrym samopoczuciem.
Orzechy nerkowca to bogate źródło jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają witaminę A, D, E, wapń, fosfor, miedź, potas, żelazo, cynk, selen, magnez oraz sód.
Orzechy brazylijskie charakteryzują się dużą ilością antyutleniaczy oraz dużymi ilościami selenu, którego tak wysokie stężenie nie występuje w żadnych innych orzechach.
Orzechy makadamia dostarczają przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu krwionośnego, a także obniżaniu poziomu złego cholesterolu.
Orzechy pekan wpływają na przyswajanie witaminy A, D, E oraz K, orzechy ziemne są bogatym źródłem antyoksydantów oraz witaminy PP — mają jej najwięcej spośród wszystkich rodzajów orzechów.
Orzechy — ile i jak spożywać?
Prawdopodobnie nie zastanawiałeś (-łaś) się ile trzeba zjeść orzechów, żeby czerpać z nich cenne składniki a przez to osiągać korzyści zdrowotne. Na podstawie literatury naukowej można przyjmować regularnie ok 30 g orzechów dziennie, czyli ok 1 garść. Taka ilość jest wystarczająca, żeby wzmocnić zwoje zdrowie. Orzechy można podjadać jako samodzielna przekąska lub dodawać do owsianki, jogurtów oraz sałatek. Z orzechów można także samodzielnie przygotować masło orzechowe, którym smaruje się pieczywo lub dodaje do wypieków i deserów.