Komosa ryżowa
Komosa ryżowa to pseudozboże, czyli ziarno, które wyglądem i zastosowaniem przypomina zboża właściwe. Komosa inaczej zwaną też kaszą Quinoa odznacza się podobnie jak zboża wysoką zawartością skrobi. Indeks glikemiczny komosy ryżowej wynosi ok. 53. To kategoria żywności o niskim indeksie glikemicznym, dzięki czemu komosa ryżowa może być składnikiem diet cukrzyków. Quinoa jest ziarnem o wszechstronnym kulinarnym zastosowaniu. Dzięki występowaniu różnych jej odmian możemy wzbogacić kuchnię o kolory: biała, czerwona, czarna.
Komosa ryżowa biała 1 kg - MIGOgroup

Quinoa to rodzaj kaszy zwanej inaczej „komosa ryżowa”. Pochodzi z Ameryki Południowej i uprawiana tam była już 5 tysięcy lat temu. Popularnie nazywany jest złotem Inków lub matką zbóż ze względu na swoje liczne właściwości i korzystny wpływ na zdrowie. Zaliczana jest też często do żywności supefoods.
Komosa ryżowa czerwona 1kg - MIGOgroup

Komosa ryżowa (quinoa) to rodzaj pożywienia zaliczany do żywności superfoods. Ze względu na ogromne właściwości zdrowotne i wysoką zawartość składników odżywczych, witamin i minerałów zalecana jest wszystkim osobom dbającym o zdrowie. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, iż jest to produkt bezglutenowy, co oznacza, że osoby chorujące na celiakię mogą planować posiłki z wykorzystaniem komosy.
Kasza quinoa i jej kolorowe odmiany
to najpopularniejsza odmiana quinoa. Jest najdelikatniejsza w strukturze, konsystencji i smaku. Lekko orzechowa, delikatnie ziemista znalazła zastosowanie w daniach słodkich i wytrawnych. Ze względu na kolor, komosa biała stała się neutralnym (ale wartościowym żywieniowo) tłem dla innych kolorowych dodatków spożywczych. Ze względu na konsystencję i spora zawartość skrobi, kasza quinoa doskonale sprawdza się w farszach. Wymieszana z przyprawami, grzybami czy orzechami stanowi bogate w błonnik i białko nadzienie dla cukinii lub papryki.
Komosa ryżowa czerwona ma lekko orzechowy posmak intensywniejszy niż jej biała odmiana. Jej kolor pozwala na oryginalne zastosowania w kuchni . Stanowi ciekawą alternatywą dla komosy białej lub ryżu. Ze względu na zawartość białka i stosunkowo szybki czas gotowania komosa ryżowa czerwona jest idealną bazą do śniadań. Można ją gotować na wodzie, mleku krowim lub mleku roślinnym. Dodając do niej ulubione bakalie czy orzechy stanie się pełnowartościowym posiłkiem na początek dnia.
Komosa ryżowa czarna jest bardziej intensywna w smaku w porównaniu z komosą białą. Ponadto jej konsystencja po ugotowaniu jest bardziej chrupiąca i twarda. Zawiera substancje goryczkowe na swojej powierzchni, dlatego warto ją dokładnie wypłukać przed gotowaniem. Dzięki swojej wyjątkowej barwie urozmaici nie tylko smak dań, ale także ich estetyczny wygląd.
Komosa ryżowa cena
Komosę ryżową cenili już Inkowie, którzy panowali na zachodnim wybrzeżu Ameryki Południowej jeszcze kilkaset lat przed przybyciem Europejczyków na ten kontynent. Z tego powodu nazywana często bywa “zbożem Inków”. Obecnie cena komosy ryżowej waha się w zależności od jej koloru i dostępności od ok. 15 zł za 1 kg komosy ryżowej białej do 20 zł za 1 kg komosy czerwonej. Najdroższa quinoa czarna kosztuje ok. 25 zł za kilogram i jest najtrudniej dostępna.