Orzechy kokosowe i kokos
Kokos to smak i słodycz tropików, której możemy zaznać nie wychodząc z domu! Orzechy kokosowe to owoce palmy kokosowej. Zawarty w twardej łupinie biały miąższ z tłuszczem kokosowym i wodą kokosową to podstawowe surowce do produkcji popularnie znanych wiórek kokosowych czy oleju kokosowego.
Produkty z orzechów kokosowych
Z pulpy owoców palmy kokosowej wytwarza się nierafinowany olej kokosowy, który po procesach oczyszczania dostępny jest też w formie rafinowanego oleju kokosowego. Wysuszony miąższ orzechów kokosowych to doskonały surowiec do produkcji wiórek lub płatków/ czipsów kokosowych. Ze zmielonego miąższu kokosa można wyprodukować również mąkę kokosową, która w procesie technologicznym stanowi produkt uboczny wytwarzania oleju kokosowego i mleczka kokosowego. Bardzo popularne są różnego rodzaju napoje kokosowe oraz woda kokosowa pozyskiwana z wnętrza kokosa.
Jeśli natomiast poszukujesz alternatywy dla tradycyjnego białego cukru, kokosowy cukier będzie z pewnością zdrowszym rozwiązaniem. Coraz większa popularnością w kuchni wegańskiej cieszą się kostki kokosowe czy ekstrakt z kokosa w proszku. Dzięki licznym produktom wytwarzanym z kokosów możemy przygotować smakołyki takie jak kulki kokosowe czy domowej roboty batony.
Czipsy kokosowe 500g- MIGOgroup
Czipsy kokosowe MIGOgroup to cieniutkie plasterki kokosa w formie chrupiącej przekąski. To naturalna i doskonała alternatywa tradycyjnych czipsów, które zawierają wiele niezdrowych dodatków i dużo soli. Płatki kokosowe MIGOgroup są dedykowane wszystkim osobom szukającym zdrowej, nieprzetworzonej żywności, a także tym którzy poszukują żywności bezglutenowej.
Kostka kokosowa 500g -MIGOgroup
Kokos kostka to drobno zmielony miąższ orzecha kokosowego, uformowany w kształt małych kostek, sześcianów. Jeszcze kilka lat temu kojarzony był głównie z dietą bezglutenową, teraz wykorzystywana jest w wielu różnych przepisach w kuchni. Forma, jaką nadano wiórkom kokosowym stanowi elegancką dekorację, która urozmaici nawet najnudniejszy deser.
Mąka kokosowa 1kg- MIGOgroup
to drobno zmielony miąższ orzecha kokosowego. Jeszcze kilka lat temu kojarzony był głównie z dietą bezglutenową, teraz wykorzystywana jest w wielu różnych przepisach w kuchni. Jakiś czas temu nie każdy sklep posiadał ją w swojej ofercie, a teraz można kupić ją nie tylko stacjonarnie, ale przede wszystkim w klepach internetowych ze zdrową żywnością.
Wiórki kokosowe 500g - MIGOgroup
to suszony miąższ orzecha kokosowego, który następnie zostaje poddany ścieraniu. W wyniku tego procesu otrzymujemy kokos w postaci wiórek. Ze względu na błonnik zawarty w kokosowych wiórkach stanowią one składnik diet np. niskowęglowodanowych. Ich zastosowanie nie sprowadza się jedynie do cukiernictwa czy piekarstwa. Doskonale uzupełniają dietę sportowców, którzy dodają wiórki kokosowe do różnych koktajli proteinowych.
Olej kokosowy rafinowany 900ml- MIGOgroup
Olej kokosowy rafinowany wytwarzany i oczyszczany jest w wysokiej temperaturze. Jest znacznie tańszy od oleju nierafinowanego, ma znacznie dłuższy termin przydatności do spożycia oraz nie posiada żadnego smaku, ani zapachu. Dzięki temu z powodzeniem używa się go do smażenia mięsa i ryb, gdyż nie dominuje w potrawie. Brak charakterystycznego zapachu kokosowego sprawia także, że dania stają się dzięki temu bardziej aromatyczne i soczyste.
Olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany?
Nierafinowany olej kokosowy jest tłoczony na zimno, czyli wytwarzany bez stosowania wysokiej temperatury. Dzięki takiemu procesowi zachowuje wartość odżywczą składników pochodzących z owoców (miazgi kokosowej) i łupiny palmy kokosowej. Zachowuje również naturalny kokosowy smak i aromat. Dzięki ograniczonemu przetworzeniu i oczyszczeniu olej kokosowy nierafinowany idealnie nadaje się do potraw serwowanych na zimno.
Z kolei kokosowy olej rafinowany (oczyszczony) pozyskiwany jest w wieloetapowym procesie rafinacji. Proces technologiczny oczyszczania oleju kokosowego opiera się na obróbce termicznej. Wskutek takiego działania olej kokosowy rafinowany jest uboższy w składniki odżywczych i mineralne. Dla wielu osób jest on jednak bardzo pożądanym olejem ze względu na swoją bezzapachowość i bezsmakowość. Doskonale nadaje się też do smażenia. Nie przypala się, a to za sprawą wysokiego punkt dymienia (175 ° C).
Wiórki kokosowe siarkowane czy niesiarkowane?
Wysuszony i rozdrobniony miąższ orzecha kokosowego to popularne wiórki kokosowe. W zależności od terminu przydatności do spożycia można wyróżnić 2 formy tego produktu. Wiórki kokosowe niesiarkowane to produkt całkowicie naturalny nie konserwowany, którego trwałość jest krótsza. Z kolei wiórki siarkowane zawierają konserwant w formie dwutlenku siarki, który ma za zadanie przedłużyć okres przydatności do spożycia i zabezpieczyć produkt przed ewentualnym psuciem.
Czym różni się mus kokosowy od kremu kokosowego?
Mus kokosowy powstaje przez zmielenie miąższu orzecha kokosowego. Często nazywany jest też pastą z kokosa lub masłem kokosowym. Nie zawiera żadnych konserwantów, cukru czy barwników. Jest produktem w 100 % złożonym z miąższu kokosa. Z natury jest dość twardy i wymaga ogrzewania w celu uplastycznienia struktury. Po ogrzaniu nabiera konsystencji gęstego kremu. Mus z kokosów jest oleisty i ma wyraźnie słodko- kokosowy smak.
Z kolei pod nazwą krem kokosowy może się kryć już bardziej złożony skład, który ma za zadanie ułatwić "smarowność" takiego produktu. Krem kokosowy może zawierać emulgatory roślinne, mleko w proszku, substancje słodzące, czy aromaty dlatego warto czytać etykietę i zaznajomić się, z jakimi składnikami mamy do czynienia w danym kremie. Jest ich sporo na rynku, więc warto znaleźć swój sprawdzony i ulubiony.