Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Kasza

Kasze dobre nasze!

Produkty zbożowe oraz kasze to podstawowe produkty w diecie większości osób. Są często bazą obiadów, śniadań i kolacji. Swoje miejsce znajdą także w deserach i słodkich wypiekach. Prawie wszystkie rodzaje kasz oprócz dodatku do tradycyjnego obiadu mogą stanowić surowiec do wypieku chleba i ciast. Korzystając z ich cennych wartości odżywczych, spróbujmy wykorzystać przynajmniej kilka z nich do stworzenia atrakcyjnego posiłku o bogatych walorach smakowych. Można je spożywać zarówno na słodko, jak i wytrawnie.

Rodzaje kasz:

Kasza gryczana wytwarzana jest z nasion gryki, które są polerowane i ewentualnie prażone. Mogą być także gniecione — wówczas otrzymujemy płatki gryczane. Oprócz wysokiej zawartości magnezu oraz wapnia i fosforu należą duże ilości błonnika, kwasu foliowego, cynku i rutyny. Wzmacniają one naczynia krwionośne i ułatwiają przyswajanie witaminy C. Kasza gryczana obfituje w węglowodany złożone, które dostarczają energii na cały dzień. Jest polecana w profilaktyce cukrzycy, ponieważ ma niski indeks glikemiczny.

Kasza jaglana wytwarzana jest z nasion prosa. Świetnie nadaje się na desery. Sprawdzi się w diecie lekkostrawnej. Zawiera o połowę mniej magnezu niż kasza gryczana, ale dwa razy więcej żelaza i miedzi oraz podobną ilość cynku. Obecność krzemu i witaminy E sprawia, że kasza jaglana to prawdziwy eliksir piękności! W procesie gniecenie ziaren kaszy jaglanej otrzymujemy płatki jaglane. Płatki jaglane szczególnie poleca się dzieciom.

Kasza jęczmienna (pęczak) to całe – oczyszczone, obłuskane i wypolerowane ziarno jęczmienia. Jęczmień jest zbożem wartościowym, zawiera dużo rozpuszczalnego błonnika, który stabilizuje poziom glukozy, wiąże wodę i zwiększa uczucie sytości po posiłku.

Kasza gryczana, jaglana i jęczmienna to kasze z niskim indeksem glikemicznym ig (IG poniżej 55).

W ofercie sklepu dostępna jest także kasza z pszenicy durum tzw kasza bulgur. Jest alternatywą ryżu, ziemniaków i kasz gryczanych, kuskus lub pęczak. Zyskuje coraz większą popularność i jest wykorzystywana w wielu różnych pomysłach kulinarnych. W sklepach dostępne są głównie trzy rodzaje tych kasz: drobnoziarnista, średnioziarnista i gruboziarnista.

Counter
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium