Słodkie nie musi być niezdrowe! W tej kategorii przedstawiamy starannie dobrane cukry i słodziki, które są naturalną i zdrowszą alternatywą dla białego, rafinowanego cukru. Uzyskiwane z roślin słodkie substancje nie zawierają dużej wartości energetycznej. Niski indeks glikemiczny pomaga utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi, co jest szczególnie ważne u diabetyków, osób zmagających się z insulinoopornością i dbających o smukłą sylwetkę.
Oferujemy wyłącznie wysokiej jakości różnego rodzaju cukry w formie kryształów, na przykład ksylitol, czyli cukier brzozowy oraz erytrytol. Dostępne u nas syropy mają doskonałą konsystencję - z powodzeniem nadają się do słodzenia napojów oraz dodawania do deserów. Równie świetnym sposobem na słodzenie jest zastosowanie w kuchni miodu, który nie tylko wspaniale smakuje, ale i wzmacnia układ odpornościowy. Większość prezentowanych w tej kategorii produktów posiada certyfikat BIO, nie zawiera glutenu i jest odpowiednia dla wegetarian i wegan.
KSYLITOL FIŃSKI Cukier brzozowy XYLITOL 1Kg - DANISCO- MIGOgroup
Ksylitol to substancja pochodzenia naturalnego pozyskiwana z kory brzozy, która może być stosowana jako substytut zwykłego cukru. Jest tak samo słodki, jednak zawiera 40% mniej kalorii. Podobnie jak cukier może być używany do przygotowywania potraw w szerokim zakresie temperatur – tak więc używając ksylitolu możemy piec ciasta, ciasteczka, robić desery, lody, słodzić gorące napoje itp.
Ksylitol jest niezastąpiony dla tych, którzy są na diecie bezcukrowej, lub ograniczają cukier np. z powodu odchudzania się. Indeks glikemiczny IG. Polecany jest diabetykom oraz osobom odchudzającym się.
CUKIER trzcinowy 1KG - NATURALNY - MIGOgroup
Cukier trzcinowy jako alternatywa zwykłych cukrów doskonale sprawdza się do słodzenia domowych deserów, płatków owsianych, musli, ciast czy ciasteczek, a także napojów i koktajli. Może być również używany do wyrobu odżywek proteinowych czy batonów energetycznych. Kawa lub herbata z cukrem trzcinowym nabiera nowego smaku i aromatu, stając się odskocznią od codziennej monotonii smaków.
ERYTROL - NISKOKALORYCZNY CUKIER, ERYTRYTOL 1Kg - MIGOgroup
Erytrol to naturalnie występujący w przyrodzie sacharyd (niskokaloryczny cukier). Występuje w warzywach, owocach (np.winogronach, gruszkach), grzybach, wodorostach i winie. Jest niskokalorycznym cukrem, także dla diabetyków/cukrzyków, prawie bez kalorii (0,2 kcal/g). Erytrol to doskonały, naturalny zamiennik cukru pochodzenia roślinnego.
Erytrol ma delikatny słodki smak, około 60-70% słodyczy w porównaniu do cukru buraczanego. Nie uzależnienia jak cukier. Jest wykorzystywany do pieczenia i gotowania redukując w ten sposób kaloryczność przygotowywanych potraw, oraz słodzenia napojów takich jak kawa i herbata.
KSYLITOL xylitol 1kg - zwany jako ZDROWY CUKIER- MIGOgroup
Ksylitol to substancja pochodzenia naturalnego, występująca naturalnie w wielu owocach, zbożach, drzewach i jest wytwarzany przez ludzkie ciało w procesie metabolizmu, która może być stosowana jako substytut zwykłego cukru.
Jest tak samo słodki, jednak zawiera 40% mniej kalorii. Podobnie jak cukier może być używany do przygotowywania potraw w szerokim zakresie temperatur – tak więc używając ksylitolu możemy piec ciasta, ciasteczka, robić desery, lody, słodzić gorące napoje itp.
Cukry i słodziki
Cukier jest drugim po soli dodatkiem do żywności i przyprawą, która budzi wiele kontrowersji i dzieli pokolenia babć i dzisiejszych wnuczków. Kilkanaście lat temu hasło "cukier krzepi" pojawiało się w mediach i na plakatach, namawiając do słodzenia napojów, deserów i innych produktów. W dzisiejszych czasach ludzie znacznie ograniczają cukier, a dentyści i lekarze straszą nas próchnicą, cukrzycą i otyłością.
Do XI wieku na północ od Alp cukier był substancją nieznaną. Jeszcze przed około 150 laty był towarem drogim, luksusową przyprawą. Mogli sobie na nią pozwolić wyłącznie możni tego świata. Potem wraz z rozpoczęciem pozyskiwania cukru z buraków rozpoczął swoją karierę na całym świecie.
Biały cukier pochodzi z buraków cukrowych, nie zawiera żadnych substancji odżywczych, ma wysoki indeks glikemiczny, powoduje zakwaszenie organizmu. Z pomocą przychodzą inne słodziki i cukry, które oprócz właściwości zdrowotnych charakteryzują się sporym potencjałem słodzącym.
Erytrytol (erytrol) - co to jest?
Erytrol to naturalny bezkaloryczny słodzik syntetyzowany z glukozy, skrobi lub nawet z glicerolu przez odpowiedni szczep drożdży. Nie metabolizuje się w organizmie, tylko wydalany jest z moczem, dlatego nie dostarcza kalorii. Naturalnie występuje w melonach, gruszkach, owocach morza i algach morskich. Erytrol jest świetną alternatywą białego cukru. Wartość energetyczna erytrolu to 0,2 do 0,4 kcal w 1 gramie produktu.
Ksylitol — czy jest zdrowy?
Xylit (Ksylitol) to podobnie jak erytrol występujący w naturze alkohol cukrowy. Pozyskiwany jest z soku brzozy, głównie w Finlandii. Naturalnie występuje w warzywach, owocach i grzybach. W odróżnieniu od białego cukru ma właściwości alkalizujące i stabilizuje równowagę kwasową zasadową. Dzięki działaniu bakteriobójczemu hamuje rozwój płytki nazębnej, chroniąc dziąsła i szkliwo przed próchnicą. Ksylitol hamuje rozwój grzybów i drożdży, przez co wzmacnia odporność. Ułatwia proces mineralizacji kości, zwiększając przyswajanie wapnia. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego jest produktem często wykorzystywanym w diecie ketogenicznej. Ksylitol stabilizuje poziom cukru i insuliny we krwi, ograniczając jednocześnie apetyt na słodycze. Ksylitolu można używać do wypieków, gdyż doskonale sprawdza się w szerokim zakresie temperatur. Nadmiar cukru brzozowego (ponad 50 gram u osoby dorosłej) może powodować biegunkę. Wartość energetyczna ksylitolu to 24 kcal w 1 gramie produktu.
Stevia-słodzik bez kalorii
Stewia (Stevia rebaudiana) to naturalny słodzik bez kalorii. Nie dostarcza energii, bo nie jest wchłaniany w przewodzie pokarmowym, ale jest wydalany z moczem. Stevia zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, białko, tłuszcze oraz mikro i makroelementy: chrom, potas, wapń, magnez, krzem, selen, żelazo, cynk. Nie podnosi poziomu cukru we krwi, dlatego jest wskazana dla cukrzyków. Naturalnie ususzone liście stewii są 300-400 razy słodsze niż zwykły biały cukier.
Cukier trzcinowy, czyli "miód bez pszczół"
Cukier trzcinowy pochodzi od trzciny cukrowej. Ma charakterystyczny karmelowo orzechowy aromat. W porównaniu z białym cukrem zawiera niewielkie ilości wapnia, żelaza, manganu, fosforu oraz pierwiastki śladowe. Łyżeczka cukru trzcinowego do kawy czy herbaty sprawi, że napój zyska charakterystyczny karmelowy smak i aromat. Można go również używać do wypieków, deserów oraz potraw jako zamiennik tradycyjnego białego cukru buraczanego. Warto szukać w sklepach ze zdrową żywnością cukru trzcinowego nierafinowanego.
Miód — naturalnie, że zdrowy
Miód jest produktem czysto naturalnym. Zawiera ponad 100 czynnych składników, dzięki czemu już w czasach antycznych uchodził za środek leczniczy. Jego głównym składnikiem jest cukier inwertowany: mieszanka cukru gronowego i owocowego. Procentowy udział cukru wynosi, w zależności od gatunku, od 70 do 80 procent. Miód jest istotną alternatywą w stosunku do białego cukru: z jednej strony zapewnia organizmowi substancje witalne, z drugiej — miodem słodzi się znacznie oszczędniej niż cukrem, gdyż jego silny smak wydatnie wpływa na smak słodzonych nim potraw i napojów. Istnieje niezliczona ilość różnych gatunków miodu: miód akacjowy, rzepakowy, wielokwiatowy itp.
Prócz wyżej wymienionych w ofercie naszego sklepu znajdują się inne naturalne substancje słodzące, takie jak cukier kokosowy oraz syropy pozyskiwane z roślin i owoców (syrop daktylowy, syrop z agawy, syrop klonowy i inne). Zachęcamy do zapoznania się z całą ofertą sklepu Biowski.pl.