Top 10 mieszanek przyprawowych w Twojej kuchni. Sposób na klasyczne dania z grilla w zupełnie nowej odsłonie.

Top 10 mieszanek przyprawowych w Twojej kuchni. Sposób na klasyczne dania z grilla w zupełnie nowej odsłonie.

Smak lata, smak barbecue – uniwersalna przyprawa do dań z grilla.

Mięso i warzywa przygotowywane na ruszcie, na żywym ogniu, mają niepowtarzalny smak. Dymny, intensywny i absolutnie satysfakcjonujący. Duży wpływ na te doznania ma również fakt przygotowania jedzenia na świeżym powietrzu i ucztowania pod chmurką. Najważniejsze w grillu są jakościowe składniki, zwłaszcza mięso, ale też sposób, w jaki je przyrządzimy, a nie może on obejść się bez dobrych przypraw. Mięsa zanim trafią na ruszt są doprawiane lub marynowane. Wszyscy miłośnicy klasyki powinni mieć w swojej spiżarni uniwersalną przyprawę naturalną do dań z grilla, która zapewni mięsnym daniom smak prawdziwego barbecue. To bogaty, intensywny, umamiczny smak z nutami słodyczy, pikantności i dymu. W skład takiej mieszanki wchodzą takie przyprawy jak: papryka słodka, cebula, czosnek, chili, pieprz czarny, gorczyca biała, papryka czerwona, majeranek, zioła prowansalskie, oregano, kolendra. Kompozycja świetnie uzupełni smak drobiu i mięsa wieprzowego, które zamarynowane minimum kilka godzin wcześniej będzie miało smak amerykańskiego grilla. 

Bliskowschodni smak. Przyprawa do gyrosa, kebaba i szaszłyków.

Chociaż może kojarzyć się z nocną przekąską na mały głód i to wątpliwej jakości, gyros i kebab mają bogatą historię sięgającą od Bałkanów po kuchnie bliskowschodnie, podobnie jak szaszłyki. Prawdziwą sztuką jest umiejętne przygotowanie i zamarynowanie mięsa, które później opiekane jest na pionowym szpikulcu. Oczywiście w warunkach domowych trudno jest odtworzyć tę procedurę, ale z właściwymi przyprawami można odtworzyć smak dobrego gyrosa i kebaba. Najlepiej sprawdzi się mieszanka przypraw do kebaba bogata w klasyczne dodatki typowe dla tego dania: papryka słodka, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, czosnek, gorczyca biała, imbir, cebula, chilli, curry, kurkuma, majeranek, oregano. Szaszłyki — czy to drobiowe, jagnięce czy wołowe świetnie wzbogaci smak bukiet przypraw składający się z między innymi: papryki słodkiej, gorczycy, chili, majeranku i ziół prowansalskich (oregano, rozmaryn, bazylia, tymianek, majeranek, cząber, estragon, szałwia, mięta, lawenda). Dzięki tym mieszankom przygotowany przez ciebie kebab czy szaszłyk będzie pachniał jak najlepsze kebaby z ulic Stambułu. 

Klasyk dań z grilla — karkówka, czym doprawić? 

Królowa polskiego grilla, soczysta i pełna smaku. Karkówka. To część wieprzowiny pochodząca z szyi i części pleców. Miięso o bardzo delikatnej konsystencji i miękkiej teksturze, które idealnie nadaje się do grillowania, smażenia lub pieczenia. Dzięki swojej lekkości dobrze komponuje się z mieszankami przypraw, składających się głównie z ziół.  W skład takiej mieszanki musi wchodzić: papryka słodka, pieprz czarny, cebula, czosnek, pieprz cayenne, gorczyca biała, kolendra, nać pietruszki, tymianek i chilli.  Ta mieszanka nie tylko dodaje karkówce smaku, ale i charakterystycznego pomarańczowego koloru, dzięki składnikowi papryki. Przyprawa do karkówki pozwoli wydobyć to, co w niej najlepsze. Sprawdzi się jako przyprawa do karkówki pieczonej, zarówno w kawałku, jak i w postaci zrazów z dodatkami. 

Dania z drobiu z grilla — czym doprawić? 

Kurczak to nie tylko ulubieniec najmłodszych, ale i bezpieczne rozwiązanie dla wszystkich osób, które na grillu sięgają po lżejsze kąski. Mięso z kurczaka dzięki swojej soczystości i niskiej zawartości tłuszczu łatwo absorbuje smaki przypraw. Oprócz wyboru właściwej kompozycji smaków pamiętaj, aby marynować kurczaka minimum kilka godzin. Mieszanka przypraw do dań z drobiu sprawdzi się doskonale do piersi z kurczaka, skrzydełek i udek. Szczególnie poleca się ją do chrupiących lub glazurowanych skrzydełek, które dzięki imbirowi i chilli będą miały nieco ostrości. Curry, kurkuma i papryka oddadzą piękny złocisto pomarańczowy kolor. Takie skrzydełka detronizują jakiekolwiek fast foodowe propozycje.  

Mielone — w jaki sposób doprawić bohatera polskich obiadów?

Najczęstszy obraz — podawane z ziemniaczanym puree i buraczkami, ale poza klasyczną obiadową propozycją, soczyste mielone mogą być przygotowane na ruszcie i spożywane w bułce z dodatkami — polski burger w zupełnie innej odsłonie! Jak w klasycznym amerykańskim burgerze ważna jest jakość mięsa oraz jego doprawienie. Do mielonego przygotowywanego na ruszcie użyj mieszanki przypraw do mięsa mielonego, na którą składają się: cebula, papryka słodka, gorczyca biała, kolendra, chilli, marchew, czosnek, majeranek, oregano, pieprz czarny, tymianek. Mięso mielone z takim bukietem smaków może posłużyć ci za materiał do stworzenia burgerów, ale i aromatycznych pulpetów. 

Włoskie smaki — przyprawy do pizzy i spaghetti. 

Biesiadowaniu na świeżym powietrzu służą dania kuchni włoskiej, stworzone do wspólnego ucztowania i dzielenia się. Dania kuchni włoskiej są dobrą propozycją dla osób, które w trakcie grilla czy pikniku wolą postawić na lżejsze dania, pełne świeżości ziół i soczystości pomidorów.  Przygotowując domową pizzę, zwłaszcza margharitę, musisz zaopatrzyć się w mieszankę przypraw do dań włoskich, która w składzie ma oregano, tymianek, bazylię, rozmaryn. Taki bukiet ziół uzupełniony o dodatkowe smaki posłuży jako wzbogacenie smaku sosu pomidorowego lub serowej bazy, jeśli wybierasz pizzę biancę. Oprócz pizzy emblematyczną potrwą kuchni włoskiej jest oczywiście makaron, zwłaszcza spaghetti bolognese. W jego przygotowaniu lepiej skorzystać z mieszanki przypraw dedykowanej daniom z makaronem w roli głównej, które wzbogacą smak pomidorowej passaty i soczystych pulpetów. Bon apetit! 

Fish & chips, czyli kompozycje smakowe do dań z ryb i ziemniaków

A może zamiast czerwonego mięsa czy drobiu przyrządzić na grillu rybę? Pstrąg w maśle, obtoczony ziołami i zawinięty w folii będzie aromatyczną i lekką propozycją na wiosennego grilla. Wystarczy tylko przygotowaną rybę posypać odpowiednią mieszanką przypraw do dań z ryb, żeby wydobyć z niej to, co najlepsze. Taki bukiet smaków koniecznie musi zawierać zioła: oregano, bazylię, rozmaryn, natkę pietruszki, ale i białą gorczycę, która świetnie komponuje się z rybami, szczególnie słodkowodnymi. A co jest najlepszym towarzyszem ryb? Oczywiście ziemniaki! W formie klasycznych chips — frytek, ale i opiekanych ziemniaczków. Przygotowując ziemniaki, czy to z pieca, czy pieczone z ogniska bądź w formie klasycznych frytek, zadbaj aby doprawić je kompozycją smaków i przypraw uzupełniającą smak ziemniaków. Oprócz ziół, ziemniaki warto doprawić ziarnami kolendry, które nadadzą ziemniaczkom świeżości i delikatnych nut słodyczy. To co, pieczony pstrąg w ziołach i aromatyczne ziemniaki z ogniska? Takiego fish & chips jeszcze nie grali! 


do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium