Przekreślony kłos

Przekreślony kłos- znak bezpiecznej żywności bezglutenowej

Znak bezpiecznej żywności bezglutenowej

Pierwszym, najcenniejszym źródłem informacji o produkcie spożywczym jest etykieta. Rzetelnie przedstawione przez producentów dane o składzie, alergenach i wartości odżywczej z pewnością ułatwiają konsumentom wybory zakupowe. Od kilku lat obserwujemy wzrost ilości żywności bezglutenowej na rynku spożywczym. Większy wybór produktów bezglutenowych w dużym stopniu ułatwia komponowanie posiłków osobom nietolerującym glutenu oraz będącym na diecie bezglutenowej.  

Co gwarantuje ten symbol, jeśli znajdziemy go na opakowaniu?

  • produkt jest bezglutenowy- zawartość glutenu w wyrobie nie przekracza 20 ppm (ang. part per milion- część z miliona), czyli 20 mg glutenu na 1 kg produktu, 
  • badania zawartości glutenu przeprowadzane są zawsze przez akredytowane laboratorium,
  • zakład produkcyjny jest audytowany przez jednostki certyfikujące,
  • producent zobowiązuje się do bezpiecznej produkcji bezglutenowej,
  • umowa licencyjna na używanie znaku obowiązuje przez rok i jest odnawialna,
  • w różnych krajach Unii Europejskiej obowiązuje i jest honorowany ten sam znak,
  • pewność i bezpieczeństwo dla konsumenta.

Inne kłosy

Na polskim rynku można spotkać produkty bezglutenowe oznaczone symbolami łudząco przypominającymi ten licencjonowany. Producenci mogą stosować własne znaki, jeśli nie są one podobne do zastrzeżonego. Aktualne informacje na temat produktów licencjonowanych są dostępne na stronach internetowych:

Licencję na znak Przekreślonego Kłosa posiada w Polsce ponad 80 producentów żywności. (www.przekreslonyklos.pl)

Jest wiele produktów, które wolno spożywać osobom na diecie bezglutenowej. Można podzielić je na dwie grupy:

1. Naturalnie bezglutenowe

  • kukurydza,
  • ryż,
  • ziemniaki,
  • soja,
  • gryka,
  • proso,
  • amarantus,
  • tapioka,
  • orzechy,
  • komosa ryżowa (quinoa),
  • nabiał,
  • mięso,
  • owoce,
  • warzywa.

2. Przetworzone produkty bezglutenowe:

to wszystkie produkty spożywcze, w których zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (czyli 20 mg glutenu w 1 kg produktu).

Najważniejsza jest wiedza bezglutenowa

Należy wnikliwie czytać i analizować etykiety, ponieważ często w produkcji żywności stosowane są dodatki zawierające gluten. Warto kupować znane i sprawdzone wyroby. Dodatki do żywności dozwolone na diecie bezglutenowej i do produkcji bezglutenowej to:

agar, guma guar, guma ksantanowa, karob, karagen, mączka chleba świętojańskiego, pektyna, dekstroza , maltodekstryny, skrobia modyfkowana, syrop klonowy.

Trzeba być świadomym, że produkty naturalnie bezglutenowe mogą zostać zanieczyszczone na różnych etapach produkcji poprzez:

  • samosiejki zbóż glutenowych na polach
  • wspólne linie produkcyjne
  • młyny mielące zboża

Warto szukać produktów, w przypadku których mamy pewność, iż pochodzą z zaufanego źródła, a ich produkcja odbyła się w bezpiecznych (bezglutenowych) warunkach.

Literatura:

  1. Rozporządzenie Komisji (UE) nr 828/2014 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.
  2. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
  3. www.aoecs.org - Europejskie Zrzeszenie Stowarzyszeń Osób z celiakią
  4. www.celiakia.pl
  5. www.przekreslonyklos.pl

 

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium