Orzechy włoskie łuskane i w łupinach - jak je suszyć i przechowywać?

Orzechy włoskie łuskane i w łupinach - jak je suszyć i przechowywać?

Czy zastanawialiście się, jaki proces przechodzą łuskane orzechy, które można kupić w paczkach? Być może wydaje wam się, że wyglądają tak tuż po zerwaniu z drzewa, ale nie do końca tak jest. Świeży orzech włoski jest delikatnie wilgotny, nie tak chrupki i aromatyczny. Dopiero proces suszenia i przechowywania sprawia, że przybiera postać, którą z przyjemnością chrupiecie przez cały rok. Jak wobec tego obchodzić się z orzechami, które jeszcze niedawno wisiały na drzewie?

Zanim orzechy włoskie trafią na stół

Drzewa rodzące orzechy włoskie przypominają nieco kasztanowce - bo sam orzech włoski zamknięty jest w takiej samej, zielonej otoczce (choć pozbawionej kolców). Gdy orzechy są gotowe do zbiorów samoistnie zaczynają spadać na ziemię. Pozostałą część trzeba po prostu strząsnąć. Nasiona należy zebrać i obrać, a łupinę dokładnie oczyścić, aby nie pozostały na niej pozostałości otoczki. Najlepiej użyć do tego dłoni w rękawicach lub małej, poręcznej szczotki. Uwaga: samo zajęcie będzie skutkować zabarwieniem skóry dłoni (i odzieży), dlatego warto się odpowiednio zabezpieczyć. A wszystko dlatego, że górna skórka zawiera dosyć silne barwniki.

W produkcji przemysłowej obrane orzechy są myte w zimnej wodzie. W warunkach domowych nie jest to jednak konieczne. Orzechy włoskie łuskane będą tak samo smaczne, o ile zapewnimy im odpowiednie warunki.

Orzechy, zbierane na przełomie września i października, będą wilgotne zarówno z zewnątrz, jak i w środku. Można je spożywać od razu (choć jak już wspominaliśmy, ich struktura i smak będą specyficzne), ale aby mogły przetrwać bez uszczerbku przez wiele miesięcy, należy je najpierw przygotować.

Suszenie orzechów włoskich

Podczas zbiorów obrane i czyste nasiona należy wsypać do worka, albo wiklinowego lub plastikowego kosza. Chodzi o to, aby powietrze mogło swobodnie cyrkulować przez cały czas. Co dalej? Należy zadbać o to, by orzechy miały szansę swobodnie wyschnąć.

  • Można je przechowywać w pomieszczeniu, gdzie nie panuje wilgoć, a temperatura jest dodatnia. Sprawdzi się tu na przykład poddasze lub strych, ale również pokój w mieszkaniu, w pobliżu kaloryfera lub kominka. Dobrym sposobem będzie rozłożenie nasion na jakiejś płachcie lub gazetach, aby proces suszenia przebiegał jeszcze sprawniej.
  • Jeżeli jesienna pogoda wciąż sprzyja (dni są słoneczne i w miarę ciepłe), można wysypać orzechy na wodoodporną płachtę i pozwolić im skorzystać z tych sprzyjających warunków. Wciąż jednak należy je potem dosuszyć.
  • Czy orzechy włoskie da się osuszyć w piekarniku? Jest to możliwe - należy położyć je na kratce i trzymać w temperaturze 40 stopni przez 2-3 godziny. Następnie trzeba wyjąć nasiona i znów włożyć do koszyka lub worka, aby bezustannie miały dostęp do powietrza. Nie należy przechowywać ich w plastikowych reklamówkach!
  • Ostatnią opcją, wykorzystywaną w masowej produkcji, są specjalne suszarki - takie same, w jakich suszy się na przykład grzyby leśne lub owoce. Podobne urządzenia są także dostępne do użytku domowego.

Dlaczego ten proces jest tak ważny? Wilgoć to idealne środowisko do rozwoju pleśni, dlatego źle przechowywane orzechy będą się psuły od środka - a nikt nie chce takiej przykrej niespodzianki. Jeżeli pleśń pojawi się na zewnątrz łupin - wówczas trzeba będzie wyrzucić całą partię.

Po czym poznać, że orzechy włoskie są odpowiednio wysuszone?

Orzechy suszone na słońcu lub w domu powinny być gotowe po kilku dniach. Poznacie to po tym, że łupina będzie idealnie sucha, a sam orzech stanie się bardzo lekki. Rozłupcie jeden na próbę, by przekonać się, jak wyglądają zbiory.

Wysuszone orzechy włoskie można trzymać do 12 miesięcy, w przewiewnym i w miarę ciepłym miejscu. Na użytek domowy najlepiej łuskać je na bieżąco, jako dodatek na przykład do ciast, deserów, sałatek, sosów, past kanapkowych. Orzechy włoskie będą także świetną przekąską, choć należy pamiętać o ich kaloryczności (100 g to ponad 600 kcal!). Co ciekawe - jedno z badań naukowych (1) dowiodło, że częste spożywanie orzechów włoskich wcale nie wpłynęło na przyrost masy ciała. Dlatego spożywajcie je z rozwagą, ale regularnie, bo stanowią źródło zdrowych kwasów tłuszczowych i wartości odżywczych.

Jak przechowywać włoskie orzechy łuskane?

Jeżeli kupiliście gotowe do jedzenia orzechy, lub wolicie nałuskać ich na zapas, przechowujcie je w szklanych naczyniach ze szczelnym zamknięciem, nie dłużej niż 3 miesiące. Dlaczego? W ten sposób nasiona nie będą traciły ani smaku, ani swoich wspaniałych właściwości. A te są bezcenne. Orzechy włoskie to źródło witaminy E oraz witamin z grupy B. Zawierają kwasy omega-3, minerały (m.in. wapń, żelazo, magnez i fosfor), są bogate w przeciwutleniacze.

Więcej o właściwościach odżywczych orzechów włoskich w diecie piszemy na naszym blogu: Blog - Orzechy włoskie w codziennej diecie - Biowski

Jak wykorzystywać orzechy włoskie w kuchni? 

To niezastąpiony dodatek do słodkich i wytrawnych wypieków. Orzechy włoskie można dodawać do sosów, past kanapkowych, wykorzystywać jako składnik granoli, dodatek do owsianki i energetycznych batoników. To także doskonała baza do produkcji masła, musu, oleju, a także mleka roślinnego. Można z nich wytwarzać śmietankę, a w przypadku lodów i jogurtów orzechu włoskie będą wzbogacać teksturę, a przy okazji zwiększać zawartość białka i błonnika. Ich zastosowanie jest bardzo wszechstronne. Ciekawe jest połącznie orzechów włoskich w daniach z makaronem. Blog - Makaron z orzechami włoskimi - przepis - Biowski

Przekonajcie się sami! 

---

(1) Sabaté J, Cordero-Macintyre Z, Siapco G, Torabian S, Haddad E. Does regular walnut consumption lead to weight gain? Br J Nutr. 2005 Nov;94(5):859-64. doi: 10.1079/bjn20051567. PMID: 16277792.

 

 

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium