10 ziół potrzebnych do wyczarowania najlepszych potraw. Przyprawowy niezbędnik każdego kucharza.

10 ziół potrzebnych do wyczarowania najlepszych potraw. Przyprawowy niezbędnik każdego kucharza.

Jakie są sekrety dobrego kucharza? Operowanie wyłącznie wysokojakościowymi produktami i zapas przypraw oraz ziół, które pomogą nadać każdej z potraw wyjątkowego smaku. Nawet najlepszy kucharz nie zdziała wiele bez soli, pieprzu i innych przypraw. Przedstawiamy 10 najważniejszych ziół w kuchni, które wzbogacą przygotowywane przez ciebie potrawy.

Bazylia — przyprawa, bez której nie byłoby kuchni włoskiej 

a na pewno nie w wydaniu, w jakim ją dzisiaj znamy. Przyjęło się uważać, że w zielono-biało-czerwonej fladze Włoch, kolory nawiązują kolejno do: bazylii, mozzarelli i pomidorów — filarów włoskiej kuchni. Bazylia nadaje świeżości i lekkości daniom na bazie makaronu, zapiekankom i oczywiście sosu pokrywającego pizzę. Bazylii nie może zabraknąć w pasta a la norma, czy gnocchi a’la sorentina. Makaron norma to pasta w pomidorowym sosie z bakłażanem z dużą ilością świeżej bazylii. Ziemniaczane kluseczki są również skąpane w pomidorowym sosie z dodatkiem bazylii, ale bez bakłażana. Świeża bazylia uzupełnia sosy oraz służy oczywiście do przyrządzenia pesto bazyliowego. Suszona bazylia jest również aromatyczna i świetnie uzupełnia mieszanki ziół śródziemnomorskich. 

Smak lata — skąpane słońcem oregano 

Oregano ma intensywny, ziołowy smak pikantny i nieco słodki. W zależności od jakości i pochodzenia oregano, może mieć lekkie różnice w smaku, ale ogólnie jest to przyprawa o intensywnym, ziołowym charakterze, która dodaje potrawom wyrazistego smaku i aromatu. Rośnie w bardzo nasłonecznionych miejscach, stąd jego popularność w kuchni Włoch, Portugalii i Grecji. Z naciskiem na tę ostatnią. Obowiązkowym składnikiem tzatzików jest oregano, obecne również w sałatkach z pomidorami, fetą (bądź hallumi) i czerwoną cebulą. Co ciekawe, oregano najczęściej występuje w formie suszonej. Odpowiednio wysuszona przyprawa ma więcej aromatu niż świeże oregano oraz szerszą paletę zastosowań. 

Czosnek niedźwiedzi —sezonowy przysmak i rarytas

Pojawia się przez krótki moment w roku — wiosną, niedługo po nowalijkach. Jest pod częściową ochroną, ale można uprawiać czosnek niedźwiedzi we własnym ogródku oraz z łatwością nabyć w formie suszonej lub świeżej. Choć roślina należy do rodziny czosnkowych, jego smak jest bardziej zbliżony do młodej cebulki i szczypiorku z delikatną ostrością czosnku. Świetnie komponuje się z serami oraz warzywami. Ze świeżego czosnku niedźwiedziego można również przyrządzić pesto. W formie suszonej posłuży za świetną przyprawę do zup, wiosennego twarogu, czy tez mięs. 

Tymianek — bohater kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej 

Obowiązkowe zioło w kuchni śródziemnomorskiej i prowansalskiej. Wytrawny, ziołowy tymianek doskonale komponuje się z kozim serem, również w wariantach wytrwano-słodkich z wykorzystaniem miodu. Nie może zabraknąć go również w sosach pomidorowych. Choć kojarzy się głównie z kuchnią basenu Morza Śródziemnego, suszony tymianek pełni ważną rolę w kuchni arabskiej i bliskowschodniej. Zatar (lub za'atar) to mieszanka przypraw popularna w kuchniach krajów Bliskiego Wschodu, zwłaszcza w Libanie, Syrii, Jordanii i Palestynie, a jego głównym składnikiem (obok oregano, sumaku, sezamu i soli) jest właśnie tymianek. Zatar ma charakterystyczny, intensywny aromat i smak, który łączy w sobie nuty ziołowe, słodkawe i orzechowe i jest uważany za prawdziwy przysmak. Najczęściej używa się go jako dodatku do chleba, humusu lub do posypywania grillowanego mięsa, ryb i warzyw.

 

O mój rozmarynie, czyli o zastosowaniu tych lubiących ciepło ziół

Niezwykle aromatyczna przyprawa. Kilka roztartych w dłoniach gałązek świeżego rozmarynu lub szczypta suszonego nada potrawie intensywny, ziołowy posmak. Rozmaryn jest oczywiście stosowany w kuchni śródziemnomorskiej — roślina ta lubi suchy i ciepły klimat. Często można spotkać się z wypiekami z dodatkiem rozmarynu, szczególnie foccacii. Zazwyczaj uzupełnia również smak pieczonych mięs, a także ziemniaków. Wystarczy im sól, oliwa i rozmaryn, aby nabrały wyjątkowego, głębokiego ziołowego smaku. 

 

Koper włoski, inny wymiar smaku niż rodzimy koperek

Koper włoski, czyli inaczej fenkuł niewiele ma wspólnego z naszym koperkiem. Liście wyrastające z bulwy przypominają koperek, ale są zupełnie inne w smaku, lekko słodkie i ostre, anyżowe. Jadalna jst również bulwa fenkuła i popularna szczególnie w kuchni włoskiej. Jednak to, co najbardziej ceni się w tej roślinie, to jej nasiona. To one robią furorę na całym świecie. Nasiona kopru włoskiego znajdują się w mieszankach curry, a także chińskie przyprawie pięciu smaków. Jego delikatny smak i aromat doskonale pasują do potraw z owoców morza, takich jak ostrygi, krewetki i kalmary, ale można go również dodać do innych dań: risotta, lekkich warzywnych zup czy sosów. 

 

Liście laurowe — obowiązkowe w każdej kuchni

Liście laurowe to popularna przyprawa, która może dodać wiele smaku i aromatu do potraw. Są bogate w olejki eteryczne, które nadają im charakterystyczny zapach i smak, a także mają właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Dodawanie liści laurowych do zup, gulaszy, mięs i sosów może pomóc poprawić trawienie i wspomóc układ odpornościowy. Ponadto, liście laurowe są łatwo dostępne i stosunkowo tanie, co sprawia, że są popularnym dodatkiem do wielu dań, a suszone liście laurowe są dużo bardziej aromatyczne niż świeże. 

 

Lubczyk — do rosołu i nie tylko

Zioło typowe dla kuchni Europy centralnej, wschodniej, a niekiedy i południowej. Szczególnie popularny w kuchni polskiej. Aromatyczny lubczyk często stanowi dodatek do zup i wywarów. Popularna płynna przyprawa maggi ma w składzie wyciąg z lubczyku! Suszony lubczyk jest obowiązkowym składnikiem rosołu, a dodany do bulionu wzbogaci smak zup przygotowywanych na jego bazie. 

Majeranek — towarzysz barszczu, żuru i mięs 

Majeranek jest przyprawą, która bardzo kojarzy się z polską kuchnią. Każdy barszcz czerwony jest bogato doprawiony majerankiem. Nie może go również zabraknąć w wielkanocnym żurze, a także wielu domowych kiełbasach i pasztetach. Oprócz naszej rodzimej kuchni majeranek jest popularny w potrawach naszych zachodnich sąsiadów.  W kuchni niemieckiej majeranek często dodawany jest również do dań z ziemniaków, kapusty oraz pasztetów mięsnych. Dodaje potrawom delikatnego smaku i aromatu, a także korzystnie wpływa na trawienie, dlatego często towarzyszy mniej lekkostrawnym produktom. 

Zioła prowansalskie, do ratatouille, cukinii, bakłażanów i wielu letnich potraw

Rozmarynu, bazylia, tymianek, cząber, oregano i majeranek — te przyprawy wchodzą w skład kompozycji ziół prowansalskich, czasem wzbogacone również o dodatek szałwii, estragonu, mięty czy lawendy. To niezwykle uniwersalna mieszanka, która z uwagi na swoje południowo francuskie pochodzenie, doskonale wzbogaca lekkie, warzywne dania, takie jak ratatouille, quiche czy zapiekanki z pieczonych letnich warzyw. Świetnie sprawdzi się również do wszelkiego rodzaju warzywnych past, sosów, opiekanych warzyw, a także pieczeni i potraw z grilla. 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium