Blog kategorie

10 ziół potrzebnych do wyczarowania najlepszych potraw. Przyprawowy niezbędnik każdego kucharza.

10 ziół potrzebnych do wyczarowania najlepszych potraw. Przyprawowy niezbędnik każdego kucharza.

Jakie są sekrety dobrego kucharza? Operowanie wyłącznie wysokojakościowymi produktami i zapas przypraw oraz ziół, które pomogą nadać każdej z potraw wyjątkowego smaku. Nawet najlepszy kucharz nie zdziała wiele bez soli, pieprzu i innych przypraw. Przedstawiamy 10 najważniejszych ziół w kuchni, które wzbogacą przygotowywane przez ciebie potrawy.

Bazylia — przyprawa, bez której nie byłoby kuchni włoskiej 

a na pewno nie w wydaniu, w jakim ją dzisiaj znamy. Przyjęło się uważać, że w zielono-biało-czerwonej fladze Włoch, kolory nawiązują kolejno do: bazylii, mozzarelli i pomidorów — filarów włoskiej kuchni. Bazylia nadaje świeżości i lekkości daniom na bazie makaronu, zapiekankom i oczywiście sosu pokrywającego pizzę. Bazylii nie może zabraknąć w pasta a la norma, czy gnocchi a’la sorentina. Makaron norma to pasta w pomidorowym sosie z bakłażanem z dużą ilością świeżej bazylii. Ziemniaczane kluseczki są również skąpane w pomidorowym sosie z dodatkiem bazylii, ale bez bakłażana. Świeża bazylia uzupełnia sosy oraz służy oczywiście do przyrządzenia pesto bazyliowego. Suszona bazylia jest również aromatyczna i świetnie uzupełnia mieszanki ziół śródziemnomorskich. 

Smak lata — skąpane słońcem oregano 

Oregano ma intensywny, ziołowy smak pikantny i nieco słodki. W zależności od jakości i pochodzenia oregano, może mieć lekkie różnice w smaku, ale ogólnie jest to przyprawa o intensywnym, ziołowym charakterze, która dodaje potrawom wyrazistego smaku i aromatu. Rośnie w bardzo nasłonecznionych miejscach, stąd jego popularność w kuchni Włoch, Portugalii i Grecji. Z naciskiem na tę ostatnią. Obowiązkowym składnikiem tzatzików jest oregano, obecne również w sałatkach z pomidorami, fetą (bądź hallumi) i czerwoną cebulą. Co ciekawe, oregano najczęściej występuje w formie suszonej. Odpowiednio wysuszona przyprawa ma więcej aromatu niż świeże oregano oraz szerszą paletę zastosowań. 

Czosnek niedźwiedzi —sezonowy przysmak i rarytas

Pojawia się przez krótki moment w roku — wiosną, niedługo po nowalijkach. Jest pod częściową ochroną, ale można uprawiać czosnek niedźwiedzi we własnym ogródku oraz z łatwością nabyć w formie suszonej lub świeżej. Choć roślina należy do rodziny czosnkowych, jego smak jest bardziej zbliżony do młodej cebulki i szczypiorku z delikatną ostrością czosnku. Świetnie komponuje się z serami oraz warzywami. Ze świeżego czosnku niedźwiedziego można również przyrządzić pesto. W formie suszonej posłuży za świetną przyprawę do zup, wiosennego twarogu, czy tez mięs. 

Tymianek — bohater kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej 

Obowiązkowe zioło w kuchni śródziemnomorskiej i prowansalskiej. Wytrawny, ziołowy tymianek doskonale komponuje się z kozim serem, również w wariantach wytrwano-słodkich z wykorzystaniem miodu. Nie może zabraknąć go również w sosach pomidorowych. Choć kojarzy się głównie z kuchnią basenu Morza Śródziemnego, suszony tymianek pełni ważną rolę w kuchni arabskiej i bliskowschodniej. Zatar (lub za'atar) to mieszanka przypraw popularna w kuchniach krajów Bliskiego Wschodu, zwłaszcza w Libanie, Syrii, Jordanii i Palestynie, a jego głównym składnikiem (obok oregano, sumaku, sezamu i soli) jest właśnie tymianek. Zatar ma charakterystyczny, intensywny aromat i smak, który łączy w sobie nuty ziołowe, słodkawe i orzechowe i jest uważany za prawdziwy przysmak. Najczęściej używa się go jako dodatku do chleba, humusu lub do posypywania grillowanego mięsa, ryb i warzyw.

 

O mój rozmarynie, czyli o zastosowaniu tych lubiących ciepło ziół

Niezwykle aromatyczna przyprawa. Kilka roztartych w dłoniach gałązek świeżego rozmarynu lub szczypta suszonego nada potrawie intensywny, ziołowy posmak. Rozmaryn jest oczywiście stosowany w kuchni śródziemnomorskiej — roślina ta lubi suchy i ciepły klimat. Często można spotkać się z wypiekami z dodatkiem rozmarynu, szczególnie foccacii. Zazwyczaj uzupełnia również smak pieczonych mięs, a także ziemniaków. Wystarczy im sól, oliwa i rozmaryn, aby nabrały wyjątkowego, głębokiego ziołowego smaku. 

 

Koper włoski, inny wymiar smaku niż rodzimy koperek

Koper włoski, czyli inaczej fenkuł niewiele ma wspólnego z naszym koperkiem. Liście wyrastające z bulwy przypominają koperek, ale są zupełnie inne w smaku, lekko słodkie i ostre, anyżowe. Jadalna jst również bulwa fenkuła i popularna szczególnie w kuchni włoskiej. Jednak to, co najbardziej ceni się w tej roślinie, to jej nasiona. To one robią furorę na całym świecie. Nasiona kopru włoskiego znajdują się w mieszankach curry, a także chińskie przyprawie pięciu smaków. Jego delikatny smak i aromat doskonale pasują do potraw z owoców morza, takich jak ostrygi, krewetki i kalmary, ale można go również dodać do innych dań: risotta, lekkich warzywnych zup czy sosów. 

 

Liście laurowe — obowiązkowe w każdej kuchni

Liście laurowe to popularna przyprawa, która może dodać wiele smaku i aromatu do potraw. Są bogate w olejki eteryczne, które nadają im charakterystyczny zapach i smak, a także mają właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Dodawanie liści laurowych do zup, gulaszy, mięs i sosów może pomóc poprawić trawienie i wspomóc układ odpornościowy. Ponadto, liście laurowe są łatwo dostępne i stosunkowo tanie, co sprawia, że są popularnym dodatkiem do wielu dań, a suszone liście laurowe są dużo bardziej aromatyczne niż świeże. 

 

Lubczyk — do rosołu i nie tylko

Zioło typowe dla kuchni Europy centralnej, wschodniej, a niekiedy i południowej. Szczególnie popularny w kuchni polskiej. Aromatyczny lubczyk często stanowi dodatek do zup i wywarów. Popularna płynna przyprawa maggi ma w składzie wyciąg z lubczyku! Suszony lubczyk jest obowiązkowym składnikiem rosołu, a dodany do bulionu wzbogaci smak zup przygotowywanych na jego bazie. 

Majeranek — towarzysz barszczu, żuru i mięs 

Majeranek jest przyprawą, która bardzo kojarzy się z polską kuchnią. Każdy barszcz czerwony jest bogato doprawiony majerankiem. Nie może go również zabraknąć w wielkanocnym żurze, a także wielu domowych kiełbasach i pasztetach. Oprócz naszej rodzimej kuchni majeranek jest popularny w potrawach naszych zachodnich sąsiadów.  W kuchni niemieckiej majeranek często dodawany jest również do dań z ziemniaków, kapusty oraz pasztetów mięsnych. Dodaje potrawom delikatnego smaku i aromatu, a także korzystnie wpływa na trawienie, dlatego często towarzyszy mniej lekkostrawnym produktom. 

Zioła prowansalskie, do ratatouille, cukinii, bakłażanów i wielu letnich potraw

Rozmarynu, bazylia, tymianek, cząber, oregano i majeranek — te przyprawy wchodzą w skład kompozycji ziół prowansalskich, czasem wzbogacone również o dodatek szałwii, estragonu, mięty czy lawendy. To niezwykle uniwersalna mieszanka, która z uwagi na swoje południowo francuskie pochodzenie, doskonale wzbogaca lekkie, warzywne dania, takie jak ratatouille, quiche czy zapiekanki z pieczonych letnich warzyw. Świetnie sprawdzi się również do wszelkiego rodzaju warzywnych past, sosów, opiekanych warzyw, a także pieczeni i potraw z grilla. 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl